Test TuringVorbiţi cu o persoană sau cu o maşină? În curând va fi greu să răspundeţi la această întrebare, dacă e să luăm în considerare pretenţiile din ce în ce mai des formulate despre faptul că Cleverbot a trecut unul dintre testele cheie ale inteligenţei artificiale: testul Turing.

 

 

Propus de informaticianul britanic Alan Turing în 1950, testul specifică faptul că dacă un om care vorbeşte cu o maşinărie crede că stă de vorbă cu o altă persoană, atunci respectiva maşinărie ori aplicaţie software trece proba.

Testul făcut software-ului botezat Cleverbot (=robot inteligent) a avut loc la festivalul tehnicii din Guwahati, India. Treizeci de voluntari au purtat o conversaţie scrisă timp de 4 minute cu o entitate necunoscută. Jumătate dintre voluntari au vorbit cu oameni, în timp ce restul au vorbit cu Cleverbot. Toate conversaţiile erau afişate pe ecrane imense pentru ca audienţa să le poată vedea.

Atât participanţii, cât şi publicul au apreciat “umanitatea” tuturor răspunsurilor date, obţinându-se astfel în cazul lui Cleverbot un procent de 59,3%, în timp ce oamenii înşişi au fost cotaţi cu 63,3%. Au fost exprimate un total de 1334 de voturi - mult mai multe decât în testele Turing precedente, a afirmat dezvoltatorul lui Cleverbot şi specialistul în inteligenţă artificială Rollo Carpenter.

“Oamenii au decis mult mai bine decât mine - se poate spune fie că Cleverbot a trecut proba sau a fost foarte aproape de acest lucru în cazul acestui test specific,” spune Carpenter.

Cleverbot conversează prin căutarea în arhiva sa de discuţii, selectând un răspuns potrivit pentru comentariul la care trebuie să dea o replică. Versiunea online a soft-ului execută această căutare de trei ori înainte de a se decide asupra unul răspuns, în timp ce versiunea mai performantă, folosită în cadrul testului, executa 42 de căutări. “Este de câteva ori mai performant decât versiunea de Cleverbot disponibilă online,” declară Carpenter.


 



Gândire vs. inteligenţă


Ne arată oare acest rezultat faptul că Cleverbot poate gândi? “Raspunsul meu la acea întrebare este cât se poate de limpede şi fără echivoc. Nu, asta nu înseamnă că Cleverbot gândeşte”, spune Carpenter. ”Cineva ar putea susţine ideea că a fost vorba şi de un pic de inteligenţă, dar cred că acel cineva ar trebui să distingă procesul de a gândi de conceptul numit inteligenţă.”

Problema o reprezintă testul Turing însuşi. Un rezultat de 50% sau mai bun echivalează de obicei cu trecerea testului, dar există în continuare în mod cert un decalaj între Cleverbot şi oameni.

Promovarea acestui test nu dovedeşte inteligenţă, spune Carpenter, ci pur şi simplu arată că maşinăria poate imita inteligenţa. Asta nu înseamnă că încercarea de a promova testul este inutilă, totuşi. Cleverbot învaţă din conversaţii şi aceeaşi tehnică poate fi folosită pentru a da naştere unei inteligenţe artificiale mai apropiate de adevăratul înţeles al termenului. “Noi, oamenii, învăţăm pe baza unor date senzoriale extrem de numeroase, mult mai bogate decât acelea”, spune Carpenter.” Imaginaţi-vă un robot dotat cu tehnici de învăţare care ar avea posibilitatea să facă ceva similar”.

Testul Turing este foarte subiectiv, iar rezultatele depind de participanţii umani, spune Huma Shah, savant principal şi coordonator al Turing100, eveniment care va aniversa anul viitor 100 de ani de la naşterea lui Alan Turing. Turing ştia asta, a adăugat ea, dar “poate că nu a realizat măsura în care oamenii vor fi pregătiţi să atribuie inteligentă artefactelor”.

Cât despre afirmaţiile cu privire la trecerea testului de către Cleverbot, “acestea au ridicat o serie de întrebări despre participanţii umani; de exemplu, au mai interacţionat aceştia vreodată cu un chatbot?”, spune Shah. “Aşadar, în discuţie este mai degrabă altceva decât inteligenţa lui Cleverbot.”


Vorbind cu Cleverbot

New Scientist a întrebat versiunea online a lui Cleverbot despre gândurile lui cu privire la promovarea testului Turing. Şi voi îl puteţi întreba pe www.cleverbot.com.

New Scientist: Crezi că ai trecut testul Turing?

Cleverbot: Ce este testul Turing?

New Scientist: Este un test care determină dacă o maşinărie este inteligentă.

Cleverbot: Tu ai dat acest test?

New Scientist: Nu, dar tu da - crezi că l-ai promovat?

Cleverbot: Da, dar sunt prea leneş pentru a face ceva cu el.




Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Software tricks people into thinking it is human publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Anamaria Spătaru

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.