BloonAi putea ajunge să vezi spaţiul în doar 3-4 ani folosind un balon. Şi spre deosebire de SpaceShipTwo, vei putea sta acolo câteva ore în loc de câteva minute. Citiţi în continuare despre ideea de afaceri a unui inginer spaniol specialist în tehnologii aerospaţiale.




Preţul biletului va fi de asemenea mai puţin prohibitiv spre deosebire de cel al avionului propulsat de o rachetă al companiei Virgin Galactic. În timp ce o călătorie cu SpaceShipTwo va costa 200.000 $, în Bloon – numele acestui aparat de zbor – va trebui să plăteşti ceva mai puţin, 156.000 $ pe scaun. Diferenţa nu se sfârşeşte aici: SpaceShipTwo te va duce până la 100 km (62 de mile), în timp ce Bloon va atinge 36 km (22 de mile). Asta înseamnă că nu vei putea experimenta gravitaţia zero cu Bloon, spre deosebire de cazul avionului minune al celor de la Virgin Galactic.

Însă vei putea admira curbura pământului şi atmosfera sa pentru aproape 2 ore. O experienţă pe care oamenii au mai trăit-o şi în alte baloane, potrivit directorului executiv José Mariano López-Urdiales, fondatorul zero2infinity:

“Primii oameni care au descris pământul ca o sferă albastră nu foloseau rachete. Ei zburau în baloane. […] Un balon rămâne în aer o perioadă mai lungă de timp decât un proiectil balistic, care descrie o traiectorie balistică, o parabolă. Un vehicul suborbital este limitat de legile balisticii şi rezistă numai câteva minute. Poate rezista atât de mult acolo unde cerul este negru şi priveliştea este minunată.”

 

 

 


Zborul cu Bloon - simulare video


Sunt sigur că va fi absolut uimitor, dar... nu va fi tocmai fiorul urcării până la altitudinea de croazieră în WhiteKnightTwo, pentru ca mai apoi să simţi motoarele rachetei care accelerează la maxim în interiorul SpaceShipTwo, până atingi altitudinea suborbitală.

López-Urdiales a avut această idee cu mult timp în urmă, după ce a lucrat pentru Agenţia Spaţială Europeană şi pentru Boeing, dar compania abia şi-a epuizat prima linie de finanţare de la una din cele mai importante bănci ale Spaniei. Asta-i bine, pentru că înseamnă că sunt pe cale să-şi atingă obiectivele. Şi cu cât sunt mai mulţi care concurează pe zona asta, cu atât va deveni mai ieftin. Şi mai rapid.

Ai plăti în plus 44.000 $ să urci până la aproximativ 100 km într-un avion rachetă precum SpaceShipTwo şi să experimentezi gravitaţia zero preţ de câteva minute? Sau ai prefera să plăteşti “doar” 156.000 $ ca să vezi curbura Pământului, atmosfera şi întunericul spaţiului de la altitudinea de 36 km?

 

 


Articolul este traducerea You May Get to See Space From a Balloon by the Middle of the Decade, publicat de Gizmodo.com.
Traducerea: Ioan Florea