În imaginea de mai jos vedeți cea mai clară imagine obținută vreodată a unor atomi. Fizicienii cred că nu se va putea obține o imagine mai clară, dată fiind vibrația naturală a materiei și dificultățile în procesarea datelor obținute pe timpul procesului de obținere a imaginii.


În imagine, atomi de praseodim, scandiu și oxigen

Ce vedeți în imagine nu este chiar o imagine, în sensul clasic, pentru că nu a fost obținută cu ajutorul fotonilor, ci cu cel al electronilor

În fapt, un grup de fizicieni coordonați de Zhen Chen, Universitatea Cornell, a bombardat cu electroni un cristal de ortoscandat de praseodim, un compus chimic cu formula chimică PrScO3 (praseodim - scandiu - oxigen). În urma captării electronilor care au fost reflectați de atomi, s-au putut crea modele ale acestor împrăștieri, ceea ce a dus, în final, la obținerea fotografiei.

Imaginea nu este una clasică și pentru că nu este o imagine „directă”, ci una obținută în urma captării în multiple rânduri a împrăștierii electronilor în urma lovirii cristalului.

Fizicienii au depășit problemele obișnuite ale microscopiei electronice (aberațiile lentilelor și împrăștierea multiplă) printr-o nouă tehnică, numită pticografie (eng. ptychography), care folosește împrăștierea coerentă și iluminări multiple pentru a crea o imagine cât mai clară.

În imagine sunt 3 tipuri de atomi, astfel: perechile de puncte luminoase sunt atomii de praseodim, punctele luminoase singulare sunt atomii de scandiu, iar punctele luminoase mai puțin intense sunt atomii de oxigen.

Sursa: ScienceAlert

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.