Într-un articol de doar 3 pagini intitulat 'Information preservation and weather forecasting for black holes', publicat pe arXiv, renumitul fizician Stephen Hawking aduce o modificare radicală teoriei găurilor negre. Acesta susţine că "orizontul evenimentelor", graniţa invizibilă ce se considera că înconjoară o gaură neagră, în fapt nu există. În locul acestui "orizont al evenimentelor", Hawking propune un "orizont aparent", care ţine materia şi energia "prizoniere" temporar, pentru a le "elibera" ulterior.

 

Hawking a afirmat pentru revista Nature că "Nu există nicio scăpare dintr-o gaură neagră în teoria clasică. Cu toate acestea, mecanica cuantică permite energiei şi informaţiei să scape dintr-o gaură neagră". O teorie care să explice fenomenul, care să unească gravitaţia de celelalte forţe ale naturii, nu este deocamdată formulată.

Ideea lui Hawking reprezintă o reacţie la aşa-zisul "firewall paradox" al găurilor negre, identificat de fizicianul Joseph Polchinski de la Institutul Kavli în urmă cu doi ani. Acesta s-a întrebat ce s-ar întâmpla cu un astronaut rătăcit prin spaţiu care ar trece prin "orizontul evenimentelor", fenomen ce reprezintă o consecinţă a teoriei generale a relativităţii. Înţelegerea fizicienilor este că, în fapt, cosmonautul nu şi-ar da seama că trece prin acest "orizont", întrucât legile naturii se manifestă identific oriunde în Univers; deci "orizontul evenimentelor" nu ar prezenta, din perspectiva cosmonautului, caracteristici speciale. Dar Polchinski şi colegii săi au demonstrat că legile mecanicii cuantice transformă "orizontul evenimentelor" într-un fel de firewall, o zonă de mare energie care l-ar distruge pe cosmonaut.

Ca răspuns la această teorie, Hawking propune o soluţie simplă: mecanica cuantică şi relativitatea generală rămân "neafectate", dar găurile negre nu au un orizont al evenimentelor. Acesta susţine că efectele cuantice din jurul găurii negre fac spaţiu-timpul să fluctueze prea intens pentru ca o suprafaţă de graniţă, "orizontul evenimentelor", să existe. Aşadar, în locul "orizontului evenimentelor" este aşezat "orizontul aparent", o suprafaţă de-a lungul căreia razele de lumină ce încearcă să scape dintr-o gaură neagră vor fi suspendate.

Conform teoriei generale a relativităţii, pentru o gaură neagră care nu suferă modificări, cele două orizonturi, al evenimentelor şi aparent, sunt identice, pentru că lumina ce încearcă să scape din gaura neagră nu poate ajunge mai departe de orizontul evenimentelor. Cele două orizonturi pot fi însă diferenţiate: pe măsură ce mai multă materie intră în gaura neagră, orizontul evenimentelor devine mai "umflat" decât cel aparent.

Dacă Hawking are dreptate, ar putea să nu existe nicio singularitate în nucleul găurilor negre; în schimb, materia ar fi temporar ţinută în interiorul orizontului aparent, mişcându-se gradat către centru. Astfel, informaţia nu ar fi distrusă.

Articolul lui Hawking a provocat reacţii contradictorii în lumea fizicii. Ca urmare, se aşteaptă o reacţie a fizicianului britanic care să aducă lămuriri suplimentare la afirmaţiile recente ale acestuia privitoare la teoria găurilor negre.

Sursa: The-are-no-black-holes

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.