GeoidMăsurarea structurilor ascunse ale Pământului ar putea în curând să fie la fel de simplă că privirea ceasului de la mână, cu condiţia ca acela să fie un ceas atomic super precis. Aflaţi cum vom cartografia "infrastructura" Terrei folosind ceasuri atomice.

 

 

 

Ruxandra Bondarescu şi colegii ei de la Universitatea din Zürich, Elveţia, susţin că astfel de ceasuri sunt foarte aproape de a realiza un geoid detaliat - un model al variaţiilor de densitate ale Pământului pornind de la suprafaţa acestuia până la mantaua lui - dezvăluite de anomaliile atracţiei gravitaţionale ale planetei.

Cunoscând forma geoidului putem face studii în legătură cu structurile geologice de mare adâncime şi putem înţelege mai bine cum se redistribuie, în timp, masa Pământului, un exemplu în acest sens fiind fenomenul topirii calotelor polare.

Măsurătorile actuale ale formei geoidului sunt bazate pe  informaţii primite de la sateliţi ai Pământului care măsoară câmpul gravitaţional cu o rezoluţie de aproximativ 400 kilometrii.

“Teoria relativităţii generalizată a lui Einstein ne învaţă că ceasurile merg un pic mai repede deasupra nivelului mării şi un pic mai încet sub nivelul mării datorită unei forţe gravitaţionale mai mari şi, deci, un ceas atomic purtat de jur împrejurul suprafeţei planetei ar putea, de asemenea, să măsoare forma geoidului”, afirmă Bondarescu.

Calculele efectuate de echipa de cercetători arată că ceasurile mari din laborator sunt deja destul de precise în determinarea înălţimii geoidului, cu o precizie de până la un centimetru.

Ceasurile vor trebui să fie mai portabile, afirmă Roger Haagmans, cercetător al Agenţiei Spaţiale Europene şi declară că o versiune miniaturizată a lor va fi în curând posibilă. 


Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Atomic clocks get a grip on gravity, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Mihai Panoschi

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.