Taxus contortaÎn cadrul întâlnirii anuale a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) a fost prezentată lista roşie a speciilor aflate în pericol de a dispărea. Această listă include şi tisa himalaiană, Taxus contorta, care creşte în Afganistan, India şi Nepal.

 

 

 

 

Bolnavii de cancer care fac chemoterapie probabil că ştiu că unul dintre ingredientele cheie este taxolul, o substanţă care a fost găsită întâia oară în scoarţa tisei din Pacific (Taxus brevifolin). Taxolul a fost descoperit de Institutul Naţional Oncologic al SUA la sfârşitul deceniului 7 al secolului trecut în scoarţa tisei de Pacific. Toate cele 11 specii de tisă cunoscute conţin taxol.

Conform lui Craig Hilton-Taylor, managerul unităţii din IUCN care gestionează lista roşie, ceea ce pune în pericol existenţa tisei himalaiene este recoltarea excesivă a scoarţei copacului, care-l ucide. Craig mai spune că recoltarea se poate face însă şi prin decupaje în scoarţa copacului, dar pentru a se putea întâmpla astfel este necesar un control riguros al zonelor în care creşte copacul.

 

Un slide-show cu specii pe cale de dispariţie puteţi urmări pe canalul Flickr.com al IUNC, care poate fi accesat dând clic pe imaginea de mai jos.

 

Ranitomeya_benedicta

 

Pentru mai multe detalii privind speciile dispărute, vizitaţi site-ul IUNC.

 

 

 

Bibliografie:
The Guardian

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.