Mama si copilSe spune adesea că mamele şi bebeluşii lor au o legătură profundă şi intimă...dar chiar şi aşa, această nouă descoperire este ciudată. Doar uitându-se unii la alţii şi zâmbindu-şi, mamele şi bebeluşii îşi sincronizează bătăile inimii la o diferenţă de doar câteva milisecunde.

 

 

 

Mamele şi bebeluşii îşi pot sincroniza instantaneu bătăile inimii doar zâmbindu-şi


Cercetătorii de la Universitatea Bar-Ilan din Israel au descoperit că afecţiunea vizibilă din partea mamelor avea efecte fiziologice tangibile la copiii de trei luni. Studiile anterioare efectuate asupra animalelor au arătat că interacţiunile sociale dintre ”partenerii de ataşament” chiar pot să afecteze corpul puiului, dar aceasta este prima dată când un asemenea efect a fost observat la oameni. Cercetătorii explică în Infant Behavior and Development ceea ce au descoperit:

Mamele şi copiii lor de 3 luni au fost observaţi în decursul unor interacţiuni faţă în faţă, în timp ce se colectau informaţii legate de funcţionarea lor cardiacă. Microanaliza comportamentului partenerului a dezvăluit episoade de contemplare, afect şi sincronie vocală. Analizele duratelor de timp au arătat că mama şi copilul îşi coordonau aproape perfect ritmurile cardiace (cu diferenţe de mai puţin de o secundă).

Analizele au arătat că această concordanţă dintre ritmurile biologice materne şi infantile creştea semnificativ în timpul episoadelor de afect şi sincronie vocală, în comparaţie cu momentele desincronizate. Oamenii, la fel ca alte mamifere, pot influenţa procesele fiziologice ale partenerului de ataşament prin intermediul coordonării semnalelor sociale vizual-afective.


Totuşi, oamenii pot chiar să se sincronizeze în feluri în care alte animale nu pot – în timp ce alte animale depind de contactul fizic pentru a obţine această sincronizare, o mamă trebuie doar să se uite afectuos la bebeluşul ei pentru ca bătăile inimilor lor să se sincronizeze. Nu s-a testat încă dacă bebeluşii pot ajunge la niveluri similare de ataşament şi cu alţi oameni, cum ar fi taţii lor.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Mothers and babies can instantly synchronize their hearts just by smiling at each other, publicat de io9.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.