Cel mai probabil nu suprapopularea, ci numărul redus de copii va fi problema principală a acestui secol, când vorbim de cum evoluează populația lumii. România se va confrunta cu o reducere de 15 % a populației în următorii 30 de ani.
Secolul XX a fost martorul unei creșteri a populației lumii de la 1,6 miliarde la 6 miliarde (în 2000), dar acest trend a încetat. La nivel global, populația se reduce și îmbătrânește.
Un nou studiu privind evoluția demografiei la nivel global arată că populațiile Europei și Asiei se reduc, pe când Africa încă are un trend crescător.
Pentru prima dată în istorie, cei peste 65 de ani erau în 2020 în număr de 728 milioane (9 % din populația lumii), mai mulți decât copiii sub 5 ani. În 2050 cei peste 65 vor număra 1,5 miliarde. Global, cei peste 65 de ani reprezintă segmentul cu cea mai rapidă creștere.
În Japonia se cumpără mai multe scutece pentru bătrâni decât pentru copii.
China tocmai a introdus o nouă politică demografică, permițând familiilor chineze să aibă 3 copii, așteptându-se ca populația să înceapă să descrească începând cu 2030.
Un factor cheie pentru înțelegerea scăderii numărului de copii este urbanizarea, care se află în expansiune. Femeile din mediul urban dau naștere unui număr mai mic de copii din diverse motive: costuri mai mari, accesibilitatea metodelor de contracepție ori dorința de urmare a unor cariere. În plus, zona urbană asigură servicii medicale mai bune, ceea ce înseamnă că populația urbană trăiește, în medie, mai mult.
Una peste alta, un lucru este sigur: România se înscrie într-un trend global și are nevoie de măsuri urgente de creștere a natalității.
Citiți tot studiul aici.