Medic si pacientO analiză a sute de recenzii postate pe site-uri de evaluare a medicilor a scos la iveală faptul că pacienţii oferă de cele mai multe ori recenzii favorabile acestora. Când există, nemulţumirile lor se referă la aspecte conexe legate de mersul la doctor.

 

 

 

Aceste aspecte includ găsirea unui loc de parcare, timpul îndelungat petrecut în sălile de aşteptare sau personalul medical nu tocmai prietenos.

Rezultatele studiului, care a cuprins 712 de recenzii a 455 doctori din 4 mari aglomerări urbane (Chicago, New York, Atlanta şi San Francisco) i-au surprins pe cercetătorii de la Universităţile California, San Francisco (UCSF) şi Spitalul General San Francisco (SFGH).

Studiul s-a concentrat în mare parte pe recenziile de pe siteurile Yelp.com şi RateMDs.com despre doctorii din cele patru oraşe.

“Doctorii sunt foarte îngrijoraţi de existenţa recenziilor anonime, necenzurate pe internet,” spune Urmimala Sarkar, doctor în medicină şi sănătate publică, asistent profesor la Secţia de Medicină Internă Generală şi Centrul pentru Populaţii Vulnerabile de la SFGH, care a condus studiul.

Ceea ce contribuie la frica de recenzii negative online, a declarat Sarkar, este faptul că legea federală din 1996 cunoscută drept Actul de Responsabilitate (HIPAA) le interzice doctorilor să răspundă în detaliu la comentariile postate anonim de către pacienţi. Dacă ar face-o, acest lucru ar fi considerat o încălcare majoră a confidenţialităţii doctor-pacient şi o violare a actului HIPAA.

Doctorii sunt de asemenea conştienţi, a declarat ea, că informaţiile, odată postate online, sunt acolo pentru totdeauna şi pot fi văzute de către colegi şi posibili viitori angajatori. Eventualii viitori pacienţi ar putea folosi astfel de informaţii pentru a îşi alege doctorii, iar rapoartele Proiectului Pew despre Internet în viaţa americanilor indică faptul că majoritatea americanilor care au acces la internet caută informaţii despre sănătate online.

Deşi majoritatea recenziilor variau semnificativ din punct de vedere al stilului, complexităţii şi nivelului analizei, aproximativ 63% dintre acestea erau pozitive şi chiar recomandau doctorul.

 



Experienţa contează

Erau şi comentarii negative despre doctori – incluzând unul care spunea pe scurt “Nu mi-aş duce nici câinele la el,” însă acestea reprezentau excepţii. Mai mult, în general nu era vorba despre modul în care doctorii s-au purtat cu pacienţii sau cunoştinţele acestora, deşi comportamentul era important pentru pacienţi.

În schimb, experienţa per ansamblu a interacţiunii cu sistemul medical era cea care stârnise furia pacienţilor. Nemulţumirile uzuale au inclus dificultăţi de parcare şi în obţinerea programărilor, mult timp petrecut în sălile de aşteptare şi un comportament neadecvat al personalului şi recepţionerului.

“Toate acestea sunt la fel de mult o parte a calităţii serviciului medical ca şi timpul petrecut cu doctorul,” a spus Sarkar, iar doctorii şi centrele medicale pot trage învăţăminte importante de aici.

Deşi postările online ar trebui privite cu ceva scepticism, a spus ea, recenziile anonime şi necenzurate pot dezvălui perspectiva reală a pacientului şi ar putea fi la fel de relevante pentru doctori precum ar fi pentru orice afacere discutată pe un forum public.

“În măsura în care oamenii dezvăluie informaţii specifice care sunt relevante pentru cititor, recenziile sunt utile,” a susţinut Sarkar.

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului What patients talk about when they talk about doctors, publicat pe site-ul http://medicalxpress.com.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.