RujAm primit o întrebare legată de conţinutul de plumb din rujuri. Pe eticheta acestor produse nu veţi găsi indicat plumbul, dar asta nu înseamnă că rujurile nu conţin plumb. Un lucru este cert: plumbul nu este adăugat în mod intenţionat.

 

 


Trebuie înţeles şi faptul că eliminarea oricărei urme de plumb este foarte greu de realizat.

Mineralele şi minereurile din care se obţin substanţele chimice folosite drept ingrediente în cosmetică conţin în măsură mare compuşi cu plumb. Deoarece este practic imposibil să elimini toate impurităţile, anumiţi coloranţi folosiţi în rujuri conţin mici cantităţi de plumb. Mărimea acestor cantităţi este însă foarte clar reglementată. Spre deosebire de alte ingrediente, toţi coloranţii folosiţi în cosmetică în SUA au nevoie de aprobare FDA (agenţia guvernamentală americană care reglementează domeniul alimentaţiei şi cel farmaceutic). În plus, ei nu pot conţine plumb peste o anumită valoare. De exemplu, în cazul ingredientului FD&C Red #6 folosit în mod obişnuit în cosmetică conţinutul de plumb nu poate depăşi 20 de părţi la un milion. Evident, produsul cosmetic final va avea însă un conţinut mult mai mic. Reglementările FDA sunt valabile şi în Canada.

Oricum, faptul că anumite rujuri includ urme de plumb nu justifică titluri în presă de genul: „Un ruj ce conţine o cantitate riscantă de plumb”. În ştiinţă cifrele contează. Conţinutul de plumb care a generat o asemenea ştire se încadra în intervalul 0,1 – 0,6 ppm. O valoare îngrijorătoare dacă ar fi fost vorba despre un aliment. Valoarea limită impusă de FDA pentru plumbul din bomboane este de 0,1 ppm, fiindcă se ia în calcul faptul că bomboanele pot fi consumate în cantităţi mari de către copii. Iar prezenţa plumbului are o semnificaţie deosebită în perioada de creştere. Rujul însă nu este un aliment şi în plus nu este folosit de către copii, deci compararea conţinutului de plumb din ruj cu valoarea permisă în alimente este complet inadecvată.

Dacă plumbul ar fi prezent în cantităţi semnificative, acest lucru ar fi într-adevăr îngrijorător, căci este vorba despre un metal foarte toxic. Pe vremuri compuşii cu plumb erau folosiţi în pudre datorită efectului lor de albire, aristocratele dorind astfel să scoată în evidenţă faptul că nu au fost niciodată nevoite să lucreze în soare precum plebea, plătind un preţ usturător pentru vanitatea lor: toxicitatea plumbului. Dar nici măcar pe atunci buzele albe nu erau la modă, ceea ce înseamnă că nu s-a folosit niciodată plumb în rujuri.

Traducere de Brânduşa Băcilă după Is there lead in my lipstick?, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.