Iritabilitatea severă la copii este un simptom principal al tulburării perturbatoare de dereglare a dispoziției (eng. disruptive mood dysregulation disorder - DMDD), o afecțiune care poate afecta capacitatea copiilor de a stabilii prietenii, precum și relațiile de familie și performanța școlară.
Iritabilitatea — o predispoziție la frustrare sau furie — este familiară multora dintre noi. Însă, la copiii cu iritabilitate severă lucrurile sunt diferite. Părinții descriu adesea o senzație de „mers pe gheață subțire” și evită frecvent să le ceară copiilor să facă lucruri neplăcute pentru a preveni o explozie de furie.
Urmărind copiii cu iritabilitate severă pe parcursul multor ani, oamenii de știință au descoperit că aceștia nu dezvoltau tulburarea bipolară la vârsta adultă; în schimb, aveau tendința să dezvolte depresie și anxietate.
Copiii cu iritabilitate severă pot avea mai multe dificultăți în a face față emoțiilor negative precum frustrarea sau în a gestiona situațiile când lucrurile nu decurg așa cum se așteaptă. De asemenea, le poate fi mai dificil să accepte incertitudinea și schimbările din rutina lor.
Deși copiii iritabili și cei neiritabili au raportat niveluri similare de frustrare, creierul copiilor iritabili a răspuns diferit: s-a observat o activitate crescută în striatum, o regiune a creierului importantă pentru procesarea recompenselor, precum și în cortexul prefrontal, esențial pentru reglarea emoțiilor și realizarea sarcinilor. Alte studii au sugerat și o activitate neobișnuită în amigdală, o structură cerebrală responsabilă pentru procesarea emoțiilor, la copiii frustrați.