AurAurul a fost dintotdeauna un metal apreciat, mai ales pentru luciul său galben, dar şi pentru rezistenţa sa la acţiunea agenţilor corozivi. Lăcomia după aur a generat numeroase conflicte ce au s-au finalizat cu numeroase victime. Iată 10 lucruri pe care nu le ştiaţi despre aur.

 

 

Muzeul Aurului, unic în Europa, se află în oraşul Brad, judeţul Hunedoara.


1.    Primul metal prelucrat de om a fost probabil aurul. Din aur s-au confecţionat obiecte decorative şi bijuterii. Unele dintre cele mai vechi astfel de artefacte au fost descoperite pe teritoriul Bulgariei de astăzi, datând de acum aproximativ 6000 de ani. Asta înseamnă că Epoca Aurului se suprapune peste Epoca de Piatră.

2.    S-a descoperit că în anul 700 î.e.n., în Italia, dentiştii foloseau fire de aur pentru a putea ataşa dinţii falşi. Aurul era recomandat pentru plombe şi a fost folosit pentru a umple cavităţile din dinţi până aproape de secolul 17. Aşa se explică de ce în război morţii erau jefuiţi.

 

 



3.    În 1532, când conchistadorii spanioli au ajuns în Peru, Imperiul Incaş deţinea una dintre cele mai mari vistierii de aur. După ce împăratul a fost capturat de către spanioli, incaşii au oferit drept răscumpărare o cameră plină de aur, de înălţimea unui om, cu o lungime de 7 metri şi o lăţime de 6 metri. Oricum nu a contat prea mult pentru spanioli, întrucât incaşii au fost nimiciţi cu toţii.

4.    Prima bucată de minereu de aur descoperită în SUA cântărea nu mai puţin de 7,5 kg. Bucata, descoperită în 1799 în Carolina de Nord, a fost folosită timp de 3 ani ca opritor de uşă, asta până când un bijutier local a identificat-o . Atunci a fost vândută cu doar 3,50 dolari, mai puţin de 1% din adevărata sa valoare. Astăzi ar fi valorat peste 100,000 de dolari.

5.    Aurul este un metal care în stare pură este foarte maleabil. Este un bun conducător electric şi termic. Aurul poate suferi un proces de trefilare (proprietatea unor metale de a fi trase în fire), astfel că dintr-un gram de aur se pot obţine până la 2000 de metri de fir.

6.    Aurul este cel mai reciclat material. 85% din totalul de aur descoperit de-a lungul istoriei încă se află în folosinţă.

7.    La confecţionarea bijuteriilor se foloseşte, de obicei, aur combinat cu diferite metale (aliaje de aur). Aurul se clasifică astfel în karate. Cel de 12k conţine 12 părţi aur, dintr-un total de 24 de părţi, în timp ce aurul de 24k conţine 24 din 24 de părţi aur, atingând o puritate de 99%.

8.    Extracţia aurului nu este ecologică! În minele de aur se folosesc cianuri, oxizi de azot şi oxizi de sulf. În anul 2000, în România, la o mină de aur din Baia Mare, s-a produs cel mai mare accident ecologic din Europa, după Cernobîl. Atunci s-au scurs 100,000 de metri cubi de ape contaminate (ce conţineau cianuri). Sursele de apă potabilă a 2,5 milioane de oameni au fost afectate.

9.    Statul cu cel mai mare tezaur de aur este SUA.

10.  Oceanul este aurul albastru? Greşit! Oceanul este aurul galben. Cele mai mari rezerve de aur de pe Terra se află în adâncurile oceanelor. Sunt estimate la 10 miliarde de tone, dar, din păcate, exploatarea cu tehnologiile de astăzi este practic imposibilă.

 



discovermagazine.com/2007/dec/20-things-you-didn2019t-know-about-gold
ro.wikipedia.org/wiki/Aur
http://ro.wikipedia.org/wiki/Scurgerea_de_cianur%C4%83_de_la_Baia_Mare_%282000%29
bijuteria-mataranga.ro/bijuterii-aur.htm

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.