Femei votândNici tu nu i-ai votat pe bizonii care conduc ţara? Alătură-te clubului! "Graţie" naturii competitive a democraţiilor electorale, mulţi cetăţeni - adesea majoritatea cetăţenilor! - sfârşesc prin a fi guvernaţi de către partide pe care nu le-au votat.

 

 

 

 

Dar există o cale pentru a ne asigura că fiecare votant este satisfăcut de rezultatele alegerilor: fiecare votant să fie guvernat de către partidul politic pe care l-a ales la vot.

Ideea nu este atât de stranie pe cât pare, crede Olivier Ledoit, un economist la Universitatea din Zurich, Elveţia, care propune aşa-numita "democraţie a opţiunii". "Nu este o aşa mare problemă, deşi sunt un pic nefamiliar". La urma urmelor zona metropolitană a New Yorkului se întinde pe trei state şi multe diferite oraşe, aşa că funcţionari care lucrează în birouri vecine pot plăti taxe foarte diferite şi să se bucure de servicii guvernamentale, de asemenea, diferite (din cauza apartenenţei la state diferite, cu legislaţie diferită.n.tr.). Mulţi musulmani (din Marea Britanie. n.tr.), de asemenea, îşi rezolvă disputele în cadrul instanţelor sharia, care coexistă cu sistemul legal britanic.

Ar putea funcţiona în felul următor: înainte de alegeri, fiecare partid politic şi-ar face publice principiile de guvernare - ce servicii ar asigura, cum va fi structurat sistemul de taxe, ce politici sociale va implementa ş.a.m.d. După alegeri, fiecare votant va plăti taxe partidului pe care l-a votat şi va primi setul de servicii promis (de exemplu, ajutor de şomaj, burse şcolare, granturi culturale etc) până la următoarele alegeri. Nu va mai fi necesar votul secret. Pe anumite domenii partidele vor trebui să conlucreze, cum ar fi problemele militare ale ţării ori sistemul monetar.

Această idee ar putea reduce demagogia, crede Ledoit, pentru că partidele vor fi nevoite să "livreze" către populaţie ceea ce promit pe timpul campaniei electorale. Deci, satisfacţia totală a votantului.

 

Notă: Ce părere aveţi? Aveţi şi alte idei privind modul de desfăşurare a alegerilor? Dar privind sistemele electorale existente astăzi în lume?

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului Starting over. Ultimate democracy, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.