Academia ScientiaIniţiem astăzi un nou proiect, intitulat "Academia Scientia". Scopul acestuia este de a prezenta sub formă de videoclipuri, într-o manieră atrăgătoare programa şcolară şi informaţii din ştiinţă şi tehnologie. Vă invităm să participaţi la noul proiect!

 

 

 

Proiectul se vrea unul foarte ambiţios şi are două componente mari:

1. LECŢII ONLINE

Ne dorim să prezentăm publicului lecţii online, în mod gratuit, într-o manieră modernă, din cât mai multe domenii asociate ştiinţei şi tehnologiei. Aceste lecţii se pot baza pe programa şcolară, dar nu vor fi ca la clasă. Vor fi alerte, interesante, angajante. Dorim ca profesori cu har să ni se alăture pentru a promova un nou fel de învăţământ.

Ne-am propus să acoperim următoarele domenii: matematică, fizică, chimie, biologie, istorie şi geografie pentru clasele III-XII. Cei interesaţi ne pot scrie la admin[at]scientia.ro.


2. VIDEOCLIPURI CU INFORMAŢII DIN ŞTIINŢĂ ŞI TEHNOLOGIE

Nu dorim să ne limităm doar la programa şcolară. Prin urmare orice domeniu al ştiinţei şi tehnologiei poate fi atins. De exemplu:
:: prezentarea unei ştiri în format video
:: explicarea a unui truc ori concept din matematică ori fizică
::
revista presei de ştiinţă
:: prezentarea de gadgeturi ori soluţii de protecţie a computerului.
Orice idee aveţi, vom fi bucuroşi să o discutăm cu dumneavoastră.


În ce constă prezentarea temelor din programa şcolară? Cum va fi materialul video?

Ideile de bază sunt următoarele:
- videoclipurile vor fi de 5-15 minute. Nu dorim să plictisim, deci vom "sparge" informaţiile astfel încât să le prezentăm într-o manieră exhaustivă în acest interval.
- maniera de prezentare va fi una alertă, fără pauze lungi de gândire ori de scriere. Oricine simte nevoia de "digera" pe îndelete informaţiile prezentate, poate folosi opţiunea "stop" a playerului.
- atunci când informaţia prezentată se pretează, o vom integra în contextul ştiinţific pentru o mai bună înţelegere (de exemplu: unde este folosită în practică, cine a descoperit-o şamd).
- acolo unde domeniul permite (matematică, fizică, chimie etc.), lecţia de predare va fi urmată de una de rezolvare de probleme, în care sunt operaţionalizate conceptele predate.


Realizarea videoclipului

Realizarea videoclipului se face prin utilizarea unui software care să permită captarea ecranului computerului şi a sunetului. Prin urmare aveţi nevoie de
:: un computer;
:: un program de captură, gen Camtasia Studio;
:: un microfon conectat la computer pentru captarea sunetului.
Alte detalii tehnice (fundalul folosit, realizarea efectivă a videoclipurilor) le discutăm cu fiecare în parte, în funcţie de cunoştinţele tehnice deţinute. Un bun punct de plecare îl poare reprezenta urmărirea unui videoclip din cele deja realizate şi publicate pe canalul YouTube, AcademiaScientia.


Am iniţiat acest proiect cu o serie de trucuri matematice pe care le puteţi vedea aici:

ACADEMIA SCIENTIA


Cum se face selecţia colaboratorilor?

Etapele de selectare a colaboratorilor sunt următoarele:

- ne scrieţi pe adresa de e-mail menţionată mai sus că doriţi să participaţi la proiectul "Academia Scientia" şi ne precizaţi ce subiect doriţi să abordaţi.
- discutăm condiţiile colaborării.
- ne trimiteţi draftul pentru o lecţie, la alegere, pentru a ajunge la un numitor comun  şi pentru ca d-voastră să înţelegeţi ce dorim noi.
- ne trimiteţi primul videoclip, pe baza proiectului de lecţie discutat anterior.

Toate videoclipurile vor fi publicate pe canalul YouTube dedicat: Academia Scientia şi vor fi preluate pe site-ul scientia.ro, unde vor fi însoţite de text.

Oricine doreşte să participe la acest proiect îl rugăm să ne scrie la admin[at]scientia.ro.


Care sunt avantajele pentru cei care vor dori să ni se alăture?

:: prestigiul. Scientia a devenit în ultimul an un site vizitat de mulţi iubitori de ştiinţă (195.000 vizitatori unici / ianuarie 2013). Prezenţa pe site-ul nostru vă va asigura o largă prezenţă pe scena publică. Primul videoclip dintr-o serie va conţine o scurtă auto-prezentare a vorbitorului, iar date despre aceasta vor fi incluse în fiecare videoclip, la  final, sub formă scrisă (inclusiv imagini, dacă se va dori).
:: diplome de voluntar, în cazul în care aşa ceva vă poate folosi.
:: remuneraţie pentru anumite proiecte (depinde şi de sprijinul financiar pe care-l primim de la iubitorii site-ului).


Vrei să ajuţi dezvoltarea acestui proiect? Donează!

Dacă apreciezi acest proiect, poţi grăbi evoluţia acestuia donând orice sumă. Toate sumele donate vor fi menţionate la finalul acestui articol şi toţi banii, în măsura în care sumele donate vor fi suficiente pentru a susţine vreun proiect plătit, vor fi folosiţi exclusiv pentru retribuirea celor care vor realiza videoclipuri de calitate.

Cum donaţi?
Pe orice pagină a site-ului (secţiunea de articole) puteţi vedea în partea de sus a paginii, deasupra articolelor butonul "Donate". Clic pe acesta şi veţi ajunge pe pagina de donaţii. Trebuie să aveţi un cont de PayPal. Dacă nu puteţi folosi PayPal, ne puteţi contacta la admin[at]scientia.ro şi vom găsi împreună o cale pentru efectuarea donaţiei.


Aspecte legale

Odată publicate pe Scientia (site ori canal YouTube), autorii acestora înţeleg că drepturile de utilizare ale Scientia pe cele două site-uri (scientia.ro şi YouTube (canalele Scientia)) sunt exclusive (nu pot fi publicate pe alte site-uri, fără acordul nostru) şi fără restricţii (autorul nu ne poate cere retragerea videoclipurilor din spaţiul virtual, după publicare).
Scientia se obligă să menţină utilizarea gratuită a materialelor video pe toată durata de viaţă a site-ului ori a canalului YouTube şi să nu le folosească în scopuri comerciale.

 


DONAŢII făcute pentru proiectul AcademiaScientia:

SIEGLIND - 100$
ANONIM - 500 lei
ANA MITRAN - 50 lei
VASILE TĂNASE - 2$

Aici puteţi vedea situaţia tuturor donaţiilor şi a necesarului de fonduri anual.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.