Experimente acasăÎnvăţăm la şcoală sau căutăm pe Internet diametrul Soarelui şi pe cel al Lunii, când avem nevoie de asemenea date. Am putea însă să-l determinăm singuri, să putem măsura experimental anumite dimensiuni astronomice? Da. Iată cum...

 

 

 

 

Experiment acasă. Cum aflăm diametrele Soarelui şi al Lunii

De ce avem nevoie

:: o placă de carton A4 sau mai mare
:: un cutter
:: o bucată cu latura de câţiva centimetri de folie de aluminiu
:: un ac un pic mai gros sau alt obiect ascuţit și subţire
:: bandă adezivă sau leucoplast
:: o coală albă de hârtie
:: un centimetru

 

 


Cum procedăm

În mijlocul plăcii de carton tăiem cu cutterul un pătrat cu latura de 2 cm. Acoperim complet gaura cu folia de aluminiu şi lipim cu bandă adezivă de placa de carton. În mijlocul ei (şi în dreptul găurii din placa de carton) facem cu acul un orificiu mic.

 

Soare



Poziţionăm placa prelucrată astfel încât lumina Soarelui să treacă prin micul orificiu şi să fie proiectată pe o coală albă de hârtie. Distanţa dintre placa de carton şi coala de hârtie aveţi grijă să fie cât de mare posibil, pentru o măsurătoare cât mai corectă.

 

Soare



Măsuraţi diametrul imaginii Soarelui proiectată pe coala albă, precum şi distanţa dintre orificiul din folia de aluminiu şi hârtie. Acum puteţi calcula diametrul Soarelui utilizând următoarea formulă:

Diametrul imaginii Soarelui / Distanţa de la hârtie la orificiu X Distanţa de la Pământ la Soare = Diametrul Soarelui

NOTĂ: Distanţa Pământ – Soare este de 149.600.000 km.
Pentru a afla diametrul Lunii se procedează similar, cu menţiunea că trebuie să fie Lună plină.

NOTĂ: Distanţa medie Pământ – Lună este de 384.000 km.


Ce se întâmplă?

Dispozitivul construit stă la baza fotografiei. Acesta poate proiecta o varietate de surse de lumină. Aparatele de fotografiat folosesc însă şi o cameră obscură aflată în spatele orificiului, pentru proiecta a imagini provenite de la surse de lumină mai slabe.

În urma experimentului veţi observa că diametrul real al Soarelui este mult mai mare decât cel al Lunii, deşi pe cer ne apar aproximativ egale. Soarele este însă mult mai depărtat de noi.


 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.