Fizica in 60 de secunde. AntimateriaAntimateria este alcătuită din particule care au caracteristici similare din anumite puncte de vedere, dar opuse din altele caracteristicilor particulelor de materie obişnuită. Citiţi acest articol pentru a înţelege diferenţa dintre materie şi antimaterie.

 

 

Consideraţi această analogie: săpaţi o groapă şi faceţi o colină cu pământul pe care l-aţi excavat. Groapa şi colina au caracteristici similare, dar opuse dintr-un alt punct de vedere - volumul pământului din care este construită colina şi cel al gropii de unde pământul a fost înlăturat.

Pentru particule, proprietăţi precum sarcina electrică sunt opuse celor ale antiparticulelor pereche - una pozitivă, alta negativă. De asemenea, antimateria va anihila materia corespunzătoare ei cu o degajare de energie, aşa cum dealul va umple groapa, lăsând în urmă nici deal, nici groapă.

Analogie antimaterie
Credit: Sandbox Studio


Universul pare să nu conţină cantităţi semnificative de antimaterie, în ciuda aşteptărilor că ambele ar trebui să fi fost create în mod egal în timpul Big Bang-ului. Aşadar, unde s-a dus toată antimateria? O posibilă explicaţie ar putea fi o subtilă şi neaşteptată diferenţă între proprietăţile materiei şi antimateriei, cauzând un mic exces de materie care a supravieţuit cataclismului iniţial al anihilării materie-antimaterie.

Cei care fac experimente la CERN, Fermilab, SLAC şi KEK produc antimaterie în acceleratoare de particule pentru a căuta şi a studia această diferenţă. Antimateria are şi aplicaţii practice medicale, cum ar fi tomografia cu emisie de pozitroni - scanările PET. Dar deoarece producerea de antimaterie, chiar şi în cantităţi minuscule, este un procedeu foarte dificil, din nefericire antimateria nu va propulsa vreodată în viitor o navă spaţială Enterprise.

 

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea, cu acordul editorului, a articolului Antimatter (SymmetryMagazine), de Michael Doser.
Traducător: Mihnea Maftei.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.