LecţieÎnvăţarea unei alte limbi poate contribui la dezvoltarea creierului, prevenirea demenţei, creşterea capacităţii de memorare, îmbunătăţirea atenţiei şi multe altele... Oamenii obişnuiau să creadă că prin învăţarea a două limbi se creează confuzie în creier.

 

 

„Să cunoşti o limbă străină este ca şi cum ai avea un al doilea suflet.” - Charlemagne


Mai mult decât atât, se credea, că mai bine înveţi una corect decât să te chinui cu două. O perspectivă mult mai extremă şi absurdă a fost aceea că învăţatul a două limbi străine provoacă un tip de schizofrenie sau personalitate dublă. Unele studii au părut să susţină ideea că învăţatul a două limbi poate fi problematic; cercetători recenţi au observat că oamenii bilingvi tind să aibă un vocabular mai sărac şi acces mai încetinit la cuvinte.

Dar aceste mituri şi dezavantaje minore sunt acum umbrite de un nou val de cercetări care indică incredibilele beneficii psihologice ale învăţării unei alte limbi. şi acestea se extind dincolo de capacitatea de a comanda o ceaşcă de cafea în străinătate sau de a cere indicaţii pentru a ajunge la hotel.


1. Dezvoltarea creierului


Centrii de limbaj din creier se dezvoltă, de fapt, ca urmare a învăţării unei limbi cu succes. Cu cât înveţi mai bine, cu atât mai mult acele zone vitale din creier se dezvoltă. (Mårtensson et al., 2012).

2. Prevenirea demenţei

Bilingvismul întârzie boala Alzheimer în cazul persoanele susceptibile cu până la cinci ani (Craik et al., 2010). Pare incredibil, dar studiile continuă să susţină acest rezultat. Pentru a pune acest lucru în context: efectul învăţării unei alte limbi asupra demenţei este mult mai de succes decât orice s-a reuşit cu ultimele medicamente.

3. Auzi mai bine limba

Să fii bilingv poate conduce la îmbunătăţirea abilităţilor de ascultare, din moment ce creierul trebuie să lucreze mai mult pentru a distinge diferitele tipuri de sunete din două sau mai multe limbi (Krizman et al., 2012).

4. Devii mai sensibil la limbi

Copiii din familiile bilingve pot distinge limbi pe care nici măcar nu le-au mai auzit înainte (Werker & Sebastian-Galles, 2011). Prin simplul fapt că sunt expuşi la diferite sunete, de exemplu, spaniolă şi catalană, acest lucru îi ajută să spună diferenţa dintre engleză şi franceză.

5. Îţi îmbunătăţeşti capacitatea de memorare

Copiii educaţi într-un mediu bilingv au o memorie de lucru mai durabilă decât cei educaţi doar într-o singură limbă (Morales et al., 2013). Acest lucru înseamnă că sunt mai buni la calcule mentale, citit şi multe alte abilităţi vitale.

6. Mai buni la multi-tasking

Persoanele bilingve pot trece mai repede de la o sarcină la alta. Acestea manifestă o mai mare flexibilitate cognitivă şi le este mai uşor să se adapteze la circumstanţe neaşteptate (Gold et al, 2013).

7. Creşterea atenţiei

Bilingvii au un control mai bun al atenţiei şi reuşesc să limiteze mai bine elementele de distragerea a atenţiei (Bialystok & Craik, 2010).

8. Dublează activarea

Dezvoltările cognitive, cum ar fi atenţia îmbunătăţită şi o mai bună abilitate multi-tasking, se pot produce deoarece oamenii bilingvi au ambele limbi activate în acelaşi timp şi trebuie să monitorizeze în continuu care este cea potrivită (Francis, 1999). Tot acest schimb înainte şi înapoi conferă beneficii mentale.

9. Noi moduri de a vedea

Să înveţi o nouă limbă poate schimba, în mod literal, modul în care vezi lumea. Studiul limbii japoneze, de exemplu, limbă care are termeni de bază pentru albastru deschis şi albastru închis, te poate ajuta să percepi culoarea în moduri diferite (Athanasopoulos et al., 2010).

10. Îmbunătăţirea limbii native

Din moment ce o a două limbă îţi atrage atenţia privind regulile abstracte şi structura limbii, acest lucru te poate face mai bun la limba nativă. Aşa cum afirmă Geoffrey Willans: „Niciodată nu poţi înţelege o limbă până ce nu înţelegi cel puţin două.”

Explorarea altor culturi

Acestea zece sunt toate destul de diferite de beneficiile pătrunderii într-o altă cultură şi de a-ţi vedea propria cultură din perspectiva altei persoane. Luând totul în considerare, poţi obţine ceva ca „un al doilea suflet” din învăţarea unei alte limbi.

(Notă: unele din aceste studii se referă în mod specific la cei care au învăţat două limbi de la vârstă fragedă, dar, de asemenea, pot fi relevante şi pentru debutanţii în studiul limbilor străine.)



Traducere de Ioana-Mădălina Ilinca după superb-psychological-advantages-of-learning-another-language cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.