Retusare imperfectiuniTrevor Owens are un defect. Şi la fel şi tu. Defectul lui Owens l-a făcut să rateze multe în viaţă; în loc să lase această situaţie să continue, el a decis să rezolve problema pe cât posibil, iar acolo unde nu putea interveni, să schimbe lucrurile asupra cărora are putere.

 

 

Toate pentru ca defectul său să aibă un efect mai mic asupra vieţii sale. Iată cum a reuşit asta.


Un lucru la care m-am gândit recent sunt defectele majore. Practic, e vorba de acel lucru care te împiedică (poate chiar sistematic) să-ţi atingi ţelurile. Pentru majoritatea oamenilor (şi pentru mine), aceasta este o problemă recurentă şi cu rădăcini adânci, cu care s-au confruntat o lungă perioadă. Poate fi cauzată de modul în care au fost crescuţi, de personalitate, de propria-ţi fiziologie sau de o combinaţie a celor trei.


Primul pas

Cum pot transforma acest defect într-un avantaj şi cum pot depăşi sau minimiza dezavantajele?

În ceea ce mă priveşte, problema cu care m-am confruntat întreaga viaţă a fost aceea de a mă trezi devreme şi, în general, de a avea un program constant de somn. Este în parte o chestiune de psihologie. În copilărie detestam week-end-urile, atunci când tatăl meu mă trezea la 7 dimineaţa să muncesc prin casă şi să-l ajut cu afacerea familiei. Îmi amintesc că stăteam în pat acoperindu-mi capul cu o pernă şi mormăind ”pot să mai dorm doar 5 minute?”. Când tata călătorea în interes de serviciu, nimic nu mă făcea mai fericit decât să dorm mult în week-end-uri.

Şi este în parte şi fiziologic. Acum cinci ani, am aflat prin intermediul unui test că sufăr de apnee severă, trezindu-mă la fiecare 3 minute şi adormind din nou, fără să-mi amintesc. Asta înseamnă un total de 180 de treziri de-a lungul a 8 ore de somn. Am parte de doar 1 minut de somn profund de Stadiul 4, când norma este de fapt de 30 de minute (ca să ştiţi şi voi, Stadiul 4 este acela când corpul repară ţesuturile profunde şi organele). Acum dorm cu o mască de oxigen şi, deşi mi-a schimbat complet viaţa, nu este o soluţie definitivă. Tot mai am nevoie de 1 sau 2 ore de somn în plus faţă de majoritatea persoanelor pe care le cunosc şi mi se întâmplă adesea să adorm fără să-mi dau seama, chiar şi folosind mai multe alarme.

Ca avantaj, asta m-a ajutat în două feluri:
•    Mi-a creat o afinitate pentru muncitul până târziu şi pentru ieşirile nocturne. Componenţii ”găştii de noapte” se cunosc întotdeauna unul pe celălalt. Am iniţiat unele dintre relaţiile mele cele mai frumoase cu ocazia unor petreceri care nu se terminau decât în zori.
•    Mi-a fost greu să particip la internship-uri sau să am slujbe. Din această cauză, îmi petreceam mereu verile citind, construind site-uri şi am ales să îmi înfiinţez propria companie, decât să lucrez pentru altcineva.



 



Şi-atunci de ce să mă mai obosesc să mă schimb?


Cu toată sinceritatea, aş putea să continui astfel şi să fiu destul de fericit şi eficient în ceea ce fac. Dar există câteva motive precise pentru care ar fi bine să mă schimb.
Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat de la tata este importanţa faptului de a ajunge primul. Ca fondator şi director executiv, este treaba ta să-ţi motivezi echipa şi să delegi responsabilităţi. 80% din filozofia conducerii este să dai chiar tu un exemplu, ceea ce nu înseamnă nimic altceva decât că trebuie să fii primul.

În al doilea rând, am observat că mentalitatea trezitului devreme este una puternică. Dă tonul pentru întreaga zi; ajung devreme la întâlniri şi sunt mai relaxat. Când îmi încep ziua cu întârziere, apăsând pur şi simplu butonul de amânare a alarmei, tot restul zilei pare să rămână în urma programului.
În ultimul rând, mulţi oameni de succes sunt disponibili la prima oră, dar nu şi mai târziu în timpul zilei. Prietenul meu Peter Boyce a înfiinţat un grup numit Fondatorii Matinali, unde reuneşte o mulţime de aspiranţi la titlul de antreprenori pentru a lua micul dejun cu un antreprenor de succes. El a observat că cei mai interesanţi oaspeţi pentru evenimentul său puteau fi convinşi să participe cumva dimineaţa.


Cum am corectat problema aceasta înainte

Aproape orice poate fi obţinut cu suficientă disciplină şi rutinare. Când studiam în Beijing, am folosit diferenţa de fus orar pentru a mă trezi în fiecare dimineaţă la 7, să alerg/ să mă antrenez şi să fiu la cursuri la ora 8. A funcţionat de minune în primele 10 zile, dar o singură ieşire noaptea cu ai mei colegi de clasă mă împingea în braţele vechiului program. Am citit mai târziu că dacă faci ceva în mod constant timp de două săptămâni, îţi vei forma un obicei. Din propria experienţă, am descoperit că asta este în mare parte adevărat.


Cum o să corectez problema acum

Întotdeauna mi-am amintit zicala ”dacă vrei să-ţi faci curat în apartament, cheamă-ţi prietenii pe la tine” . E mai motivant atunci când ai un termen limită sau o responsabilitate de natură socială. Cu siguranţă, să stabileşti o întâlnire matinală cu o persoană pe care o respecţi este un mijloc de a te trezi devreme. Deci ţelul meu este să fac asta o dată pe săptămână la început, apoi să cresc la două întâlniri pe săptămână, pe urmă la trei etc. Atâta timp cât pot face progrese constante şi-mi pot păstra ţelurile clare, mă aştept să fie bine.

De asemenea, o să-mi păstrez în mod conştient un nivel de stres mai scăzut, o să consum mai puţină cafeină etc. Dar ideea principală este să încep gradat, fiind totuşi consecvent.
Vrei să mă ajuţi să-mi ating scopul? Hai să luăm micul dejun împreună, ştii unde să mă găseşti.


 

 

Textul reprezintă traducerea articolului How to Overcome Your Fatal Flaw, publicat de lifehacker.com.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.