Tânără cu ochii închişiSimplul act de a-ţi închide ochii are un efect semnificativ asupra judecăţii morale şi asupra comportamentului. Psihologii Eugene Caruso şi Francesca Gino, care au făcut această observaţie, cred că efectul are legătură cu simularea mentală.

 

 

 

Cei doi psihologi cred astfel, întrucât atunci când avem ochii închişi suntem tentaţi să ne imaginăm scenariile într-un mod mai intens. În schimb, acest comportament declanşează emoţii mai puternice.

 

Studii recente efectuate de psihologi arată că dacă îşi închid ochii, oamenii sunt mai predispuşi să simuleze decizia în faţa căreia sunt puşi într-un mod mai profund şi să-i experimenteze componentele emoţionale mai intens. Ca rezultat, oamenii pot fi mai sensibili la natura etică a deciziilor lor şi ale altora şi sunt capabili poate să se comporte mai onest.



Experimentele

De-a lungul studiului, Caruso şi Gino le-au ascuns participanţilor adevăratul scop al cercetării, spunându-le că o parte a investigaţiei avea legătură cu evaluarea calităţii unor căşti. Participanţii au fost rugaţi să asculte restul instrucţiunilor prin intermediul unei perechi de căşti, în vederea evaluării calităţii sunetului. Un lucru foarte important a fost acela că jumătate dintre participanţi au fost rugaţi să asculte diferitele instrucţiuni şi scenarii cu ochii închişi – sub pretextul că i-ar ajuta la evaluarea calităţii sunetului - în timp ce restul au ascultat cu ochii deschişi.

 

 



Pe parcursul primelor trei studii, următoarele efecte au fost observate:
:: participanţii care au avut ochii închişi şi care au ascultat un scenariu ipotetic în care au supraestimat în mod deliberat orele de muncă (pentru a încasa mai mult) au considerat actul ca fiind mai imoral decât participanţii care au ascultat acelaşi scenariu cu ochii deschişi.
:: participanţii care au ascultat instrucţiunile pentru un joc financiar simplu cu ochii închişi au împărţit banii mai cinstit decât participanţii care au ascultat instrucţiunile cu ochii deschişi.

:: participanţii care au ascultat cu ochii închişi un scenariu ipotetic în care nepotismul şi interesul au influenţat o decizie de recrutare pe care ei o luaseră, au evaluat actul ca fiind mai imoral decât participanţii care au ascultat acelaşi scenariu cu ochii deschişi. Întrebările ulterioare au indicat faptul că participanţii cu ochii închişi vizualizaseră scenariul într-un mod mai intens.

A fost efectuat şi al patrulea studiu similar cu cel din urmă, cu diferenţa că unora dintre participanţii li s-au dat instrucţiuni explicite să vizualizeze scenariul implicând nepotism cât mai intens posibil. Instrucţiunea i-a împins pe cei cu ochii deschişi să judece actul de nepotism într-un mod mai dur, similar cu cei care aveau ochii închişi. Per total, nu a existat nicio dovadă a faptului că participanţii cu ochii închişi pur şi simplu acordaseră mai multă atenţie scenariului decât cei cu ochii deschişi, dar ei au experimentat mai puternic emoţii negative, bazate pe vinovăţie şi probabil acest efect este cel care stă la baza descoperirii principale a studiului.

”Deşi elevi din diferite domenii au furnizat date importante pentru înţelegerea motivului care îi determină pe oameni să încalce normele etice, au existat puţine cercetări care să examineze potenţiale soluţii uşor de implementat”, au spus cercetătorii. ”Aici am identificat o strategie simplă: dacă îşi închid ochii, oamenii sunt mai predispuşi să simuleze decizia în faţa căreia sunt puşi într-un mod mai profund şi să-i experimenteze componentele emoţionale mai intens. Ca rezultat... oamenii pot fi mai sensibili la natura etică a deciziilor lor şi ale altora şi sunt capabili poate să se comporte mai onest, drept consecinţă.”

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Closing our eyes affects our moral judgements, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul editorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.