VitamineAi avut vreodată sentimentul, după o sesiune energică de exerciţii sau poate după o plimbare lungă, că ţi-ai câştigat dreptul la o felie enormă de tort sau dreptul de a te întinde leneş în faţa televizorului? Psihologii numesc acest lucru "efecte de permisiune".

 

 

 

 

Un nou studiu a cercetat un fenomen similar, consecinţă a simplului act de a lua o pilulă cu vitamine.

Cercetătorii spun că descoperirea ar putea explica de ce creşterea explozivă a consumului de suplimente alimentare (aproximativ jumătate din populaţia SUA le consumă, conform unor date recente) nu a dus totuşi la o îmbunătăţire considerabilă a stării generale de sănătate.

Wen-Bin Chiou şi colegii lui au dat unui număr de 82 de participanţi recrutaţi cu ajutorul posterelor afişate în oraşul taiwanez Kaohsiung o pastilă fără ingrediente active. Jumătate dintre participanţi au fost informaţi că era un placebo; cealaltă jumătate că era o pilulă cu vitamine. Au fost rugaţi să-şi întrerupă aportul zilnic de vitamine, în caz că le consumau, pe durata studiului.

 

 



Ulterior, în comparaţie cu participanţii placebo, participanţii care credeau că au luat o pilulă cu vitamine evaluau unele activităţi plăcute, dar dăunătoare, cum ar fi sexul ocazional şi băutul excesiv, ca fiind mai dezirabile, activităţile sănătoase ca yoga mai puţin dezirabile şi era mai probabil ca aceştia să aleagă un cupon gratuit pentru o masă la bufet decât un cupon gratuit pentru o masă organică sănătoasă (aceste asocieri au rezistat chiar şi după verificarea aportului zilnic de vitamine al participanţilor. Participanţii au spus de asemenea la sfârşit că nu ghiciseră scopul studiului).

Cei care au luat vitamine s-au simţit mai puţin vulnerabili decât cei care au luat placebo, aşa cum reiese din aprobarea lor faţă de afirmaţii ca „Nimic nu mă poate răni”. O analiză mai aprofundată a sugerat că aceste sentimente de invulnerabilitate erau cele care mediau asocierea între luarea unei presupuse pilule cu vitamine şi comportamentele şi deciziile nesănătoase.

Un al doilea studiu cu participanţi studenţi a fost similar cu primul, dar de această dată participanţii care luaseră ceea ce ei credeau că e o pilulă cu vitamine au optat să parcurgă o distanţă mai mică pentru a returna un pedometru unui cercetător localizat în altă parte a campusului (deşi tocmai li se reamintiseră beneficiile mersului pe jos asupra sănătăţii). Din nou, această asociere între pilula cu vitamine şi comportament a fost mediată de sentimente de invulnerabilitate.

„Oamenii care se bazează pe suplimente alimentare pentru protejarea sănătăţii ar putea plăti un preţ ascuns: blestemul indulgenţei faţă de sine” au spus cercetătorii. „Intervenţii tactice care să le amintească indivizilor să monitorizeze efectul de permisiune ar putea ajuta la transformarea creşterii uzului de suplimente alimentare într-o ameliorare a stării generale de sănătate”.

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Take vitamin pill, eat cake. How supplements can encourage unhealthy behaviour, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul editorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.