Omul digitalEste posibil să foloseşti, chiar acum, un iPhone, adică un telefon inteligent. Trebuie să ştii ceva despre puterea lui de calcul: este mai mare decât puterea de calcul a tuturor calculatoarelor din lume, aşa cum erau ele în 1940. Îţi vine să crezi? Oare cum se explica asta?

 

 

 

 

Încă nu se inventase tranzistorul (1950) şi cu atât mai puţin cipul din siliciu (1970). Calculatoarele costau sute de mii de dolari şi erau cât sufrageria casei tale. Inutil, aproape, de adăugat, în anii ’40 sau ’50 nu avea nimeni un computer personal (IBM a intrat pe această piaţă în 1981, poate anul în care te relaxai în lichidul amniotic).

În anul în care în ţara noastră se schimbă regimul politic (1989) în lume existau 100.000 de site-uri pe Internet. Trei ani mai târziu numărul ajunsese la un milion (terminasem de un an facultatea şi încă nu auzisem de Internet). Într-o singură lună, cinci ani mai târziu (1997) numărul site-urilor a crescut cu 4 milioane (iar în România, în sfârşit, existau telefoane mobile la un preţ acceptabil).

De ce dau aceste cifre? Vreau să-ţi faci o imagine despre viteza cu care se schimba lumea din jurul nostru. Acum 600 de ani, deoarece nu se inventase tiparul, toţi locuitorii planetei, cu unele excepţii, erau analfabeţi ( şi nu sufereau din acest motiv, neavând ce să citească). Astăzi există 2 miliarde de oameni care folosesc Internetul. Nu simţi şi tu că se întâmplă ceva, dacă priveşti lucrurile în perspectivă?

 

 

 

Cyborg
I Cyborg (concepţie artist)
credit: raphaelkoizo.deviantart.com



Pentru a înţelege cum avansează tehnologia informaţiei meditează la următoarea analogie: e ca şi cum, în curând, îţi vei putea cumpăra un BMW cu 100 de euro! Lumea nu poate să rămână la fel! Am prezis că psihoterapia se va schimba, şcoli întregi vor dispărea sau vor deveni „de nişa”, fiind complet depăşite de noile cunoştinţe despre funcţionarea minţii şi a creierului. Însă aceasta este doar o schimbare dintr-o serie greu de anticipat (e suficient să te gândeşti la orizonturile fabuloase deschise de nanotehnologie). Credinţa mea este că biologia şi tehnologia vor fuziona gradat astfel încât, cândva în viitor, va fi greu de făcut deosebirea între un om şi un robot (aşa cum există, deja, implanturi cohleare vor exista numeroase şi variate implanturi neuronale. Examenele scrise, pentru cei care încă se mai chinuie cu ele, vor fi eliminate complet, deoarece informaţia va trece prin download direct în creier).

Cum te pregăteşti pentru acest viitor? Respingând în mod dispreţuitor tehnologia digitală, cum am făcut şi eu, la un moment dat? Sau folosind-o în mod inteligent? Navigând pe Internet, în căutare de informaţii utile (şi divertisment, pe Youtube) sau adâncindu-te în cărţile recomandate de profesorii tăi din vremea facultăţii? (ei înşişi, poate, morţi între timp sau căutându-şi protezele, dimineaţa).

Cine nu va ţine pasul cu aceste schimbări va fi înghiţit de ele şi va lucra pentru cei care au ştiut să rămână în prima linie (sau va trăi din ajutorul de şomaj). În psihologie lucrurile nu pot fi altfel. Lumea cunoaşterii nu sta pe loc. Tu ce faci pentru a fi în armonie cu ea? Încă te mai ghidezi după intuiţiile care îţi spun că Soarele se roteşte în jurul Pământului? Sau foloseşti iPad-ul pentru a contempla ultimele imagini transmise de telescopul spaţial Hubble?


 

 

Articol preluat de pe blogul Adrian-Nuta.ro, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.