PrieteniMenţinerea unui mariaj fericit este ok dacă eşti căsătorit, dar cum faci să găseşti pe cineva în cazul în care nu ai nicio relaţie amoroasă? Nevoia de a fi într-o relaţie se poate întoarce împotriva ta; este o mare schimbare pentru mulţi, aşa că poate perpetua problema.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea a IV-a: Arta iubirii) - Ce faci când încă nu ţi-ai găsit perechea


Încercarea de a forţa o persoană să îşi asume un angajament atunci când nu este interesată de aşa ceva, de obicei sperie acea persoană. Acesta este un exemplu bun de reactanţă psihologică, care este motivul de a lupta cu restricţiile privind libertatea. Atunci când cineva te forţează la un angajament înainte să fii pregătit, este o violare majoră a libertăţii personale. Deci, eşti susceptibil să opui rezistenţă. Numai atunci când alegi în mod liber este de dorit angajamentul.

Sexul între prieteni acţionează adesea ca o presiune implicită pentru angajament, chiar dacă nu se intenţionează acest lucru de niciuna dintre părţi. Sexul funcţionează ca un simbol puternic precum angajamentul care poate aduce rapid o relaţie pe punctul de a decide ori totul, ori nimic. Una sau chiar ambele persoane se pot retrage dintr-o prietenie care a existat înainte.

Colega mea de cameră tocmai a distrus o prietenie foarte bună. Ea şi acest tip erau prieteni atât de buni, dar acum două nopţi au ajuns în acelaşi pat. Şi acum nu se mai întâlnesc şi nici nu mai vorbesc unul cu celălalt. Ea îl urăşte acum. O aventură de o noapte le-a ruinat prietenia. [sura autorului]

Experţii sugerează că, mai degrabă decât forţarea la un angajament, cea mai bună strategie ar putea fi un progres mai lent. Cele mai bune relaţii de dragoste au tendinţa să se dezvolte din prietenii. În dezbaterile pentru găsirea remediilor pentru „epidemia naţională de singurătate” într-un interviu, dr. Peplau de la UCLA a recomandat concentrarea pe relaţiile de prietenie:

Cei care nu au o relaţie intimă ar trebui să se oprească din căutarea frenetică a iubirii perfecte şi, în schimb, să se concentreze pe legatul prieteniilor... Prietenia ar trebui să fie primul obiectiv. O relaţie de dragoste este mult mai probabil să apară atunci când nu eşti în căutarea ei. (Brady, 1983, p.20)

Concentrându-te pe prietenie, mai degrabă decât pe a face presiuni asupra unui angajament romantic, ai două avantaje. În primul rând, se reduce problema de a părea disperat sau nevoiaş. În al doilea rând, se pune baza unei relaţii bune, deoarece prietenia este extrem de importantă pentru o relaţie de dragoste pe termen lung, dacă se va ivi.

În cele din urmă, dacă ambele părţi decid că doresc o relaţie de dragoste amoroasă de lungă durată, atunci la acel moment, angajamentul total este esenţial. Cele mai multe persoane din relaţii de durată cu adevărat bune mărturisesc cu plăcere că fericirea lor nu este un accident. Ei muncesc pentru ea, nu în sensul negativ de a depune muncă fizică grea, dar în sensul pozitiv de a dedica timp, energie şi preocupări pentru un parteneriat pe termen lung de pe urma căruia beneficiază amândoi.

Voinţa de putere nu este suficientă. Dragostea romantică presupune (după spusele lui Fromm) „anumite elemente specifice, extrem de individuale care există între unii oameni, dar nu între toţi.” Iubirea de durată se bazează pe o combinaţie de chimie şi puterea voinţei. Sau, aşa cum psihologul Robert J. Sternberg sugerează în teoria sa triarchică a iubirii, dragostea cere angajament, intimitate şi pasiune (Trotter, 1986).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.