Tânără după violLa sfârşitul anilor 1980, un nou termen a intrat în vocabularul studenţilor din SUA: violul la întâlnire. Acesta are loc atunci când un bărbat forţează o femeie cu care se întâlneşte să facă sex, de obicei, crezând greşit că ea „a cerut-o” sau „ea o vrea”.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea a III-a: Tipuri de relaţii) - Violul care are loc pe timpul întâlnirii

Cercetările arată că bărbaţii care sunt predispuşi la violenţă şi viol sunt extrem de slabi la interpretarea atitudinilor şi sentimentelor adevărate ale unei femei, mai ales la prima întâlnire. Ei văd numai ceea ce vor ei să vadă. O conversaţie prietenoasă sau o însoţire până acasă poate fi interpretată ca o invitaţie de a face sex.

Cum poate un bărbat să nu realizeze că violează o femeie? Se pare că unii bărbaţi acţionează ca şi cum ar crede că „Fetele bune nu spun DA, iar bărbaţii adevăraţi nu acceptă niciodată un NU". Deci, este de aşteptat ca femeia să protesteze, iar un bărbat este de aşteptat să continue, indiferent. Nu toţi bărbaţii par să adopte această atitudine, dar cei care gândesc în acest fel sunt cei mai susceptibili de a comite violul.

Ca dovadă a percepţiilor diferite ale bărbaţilor şi femeilor, luaţi în calcul următoarele statistici. Un studiu pe femeile din 32 campusuri a arătat că 15% au declarat că au fost violate şi în 89% din cazuri au fost violate de către cineva cunoscut. Asta a însemnat că aproximativ 13% dintre femei au experimentat violul la întâlnire – viol realizat de către o cunoştinţă. Între timp, un sondaj pe 1.152 studenţi de sex masculin a arătat că doar 1,4% au admis că au forţat femeia să facă sex atunci când ea a protestat sau a spus că nu vrea. Acest lucru a însemnat că e de zece ori mai probabil ca femeile să afirme că au participat într-o situaţie pe care au interpretat-o drept viol. În mod evident, bărbaţii nu se consideră violatori în multe dintre ocaziile în care femeile simt că au fost violate. (Goleman, 1989)

În anul 2007 revista Cosmopolitan a creat o mini-controversă prin publicarea unui articol despre aşa-numitul gray rape (violul în care nu se ştie exact cine ce a vrut). Acesta este în esenţă violul la întâlnire, care apare atunci când femeia care participă (de obicei o studentă sau o femeie tânără de 20 de ani) este în stare de ebrietate şi nu a intenţionat să facă sex, dar se întâmplă de la starea de confuzie indusă de drog (după ce a participat, de bună voie, la unele săruturi şi alte acţiuni premergătoare actului sexual) şi îşi dă seama că partenerul face sex cu ea. Realizează că nu vrea să se întâmple asta şi „e lăsată să creadă că a fost violată, e confuză şi furioasă." („Do you want to share your story?" (Vrei să îţi împărtăşeşti povestea?), 30 august 2007)

Conceptul a fost întâmpinat de îndată batjocoritor şi cu dispreţ de către bloggeriţele feministe care au spus că orice act sexual fără consimţământ este viol, indiferent dacă există sau nu o „zonă gri” cauzată de intoxicare. Alţi bloggeri au fost suspicioşi faţă de idee, deoarece autoarea articolului Cosmopolitan (Laura Sessions Stepp) a scris înainte o carte numită Unhooked care a criticat  tradiţia „cuplatului” anilor 2000, în care tinerii făceau sex fără obligaţii. Unii bloggeri au privit articolul ca o extensie (şi publicitate) a criticilor moraliste ale autoarei aduse tradiţiei de cuplare.

Indiferent dacă „violul gri” se dovedeşte sau nu a fi un concept util, controversa a atras atenţia asupra unui simplu fapt. În aproape fiecare caz în care capacitatea unei femei de a consimţi actul sexul este apoi pusă la îndoială, alcoolul este implicat. Aşa cum alcoolul este un factor de risc important de a contacta SIDA, este un factor de risc important şi pentru violul la întâlnire.

Rezumat

Lucrarea clasică referitoare la prietenie scrisă de Theodore Newcomb a propus patru factori care pot duce la o prietenie. Cel mai puternic este factorul de proximitate, numit şi asemănare. De exemplu, studenţii care locuiesc aproape unul de celălalt într-un cămin s-ar putea să devină prieteni. Reciprocitatea (să placi pe cineva care te place înapoi) este, de asemenea, un factor bine documentat în cercetare.

Atunci când Norman a pus studenţii să selecteze care din cele 555 de adjective ar descrie un prieten bun, a ieşit o colecţie de caracteristici care ar putea fi numită fiabilitate sau autenticitate. Prietenii buni sunt de încredere şi cinstiţi. De asemenea, oamenii frumoşi au un avantaj; sunt consideraţi mai simpatici chiar şi atunci când aceştia sunt necunoscuţi. Ipoteza de potrivire sugerează că oamenii sunt atraşi de cei care sunt la fel de atractivi ca ei înşişi.

Îndrăgostirea fulgerătoare este o puternică reacţie chimică, care apare la începutul relaţiei. Probabil că rapoartele despre dragostea la prima vedere sunt estimate greşit, având semnalate, de obicei, doar rezultatele de succes. Cercetările privind poveştile de dragoste din liceu sugerează că intensitatea sentimentelor iniţiale este de fapt negativ corelată cu durata relaţiei rezultată. Dorothy Tennov a inventat termenul de limerence (iubirea iniţială intensă). Ea a constatat ca acesta este un sindrom distinct, extrem de familiar pentru unii oameni, necunoscut pentru alţii.

Sexul şi agresivitatea sunt legate între ele de efectele hormonilor. Steroizii cresc atât impulsurile sexuale, cât şi agresive. O maimuţă care câştigă o luptă pentru dominare secretă mai mult testosteron, creşte masa musculară şi se împerechează mai des. Erecţiile sunt expuneri de ameninţare comune în rândul primatelor. Eibl-Eibesfeldt a descoperit acelaşi simbolism în figurinele religioase de pe insula Bali.

Violenţa de întâlnire este comună în campusurile universitare. Unii psihologi susţin că un rol masochist sau de tachinare este natural pentru femei; alţii găsesc că ideea este un exemplu îngrozitor de sexism în cultura noastră. Bărbatul gelos, de multe ori un tip violent, este o persoană cu o stimă de sine scăzută şi un mediu familial instabil, care combate insecuritatea cu o atitudine dominatoare.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.