Unul din cainii lui Pavlov
Unul din câinii lui Pavlov cu o canulă implantată pentru colectarea salivei
Credit: wikimedia.org

Cel mai bun mod de a învăța termenii referitor la condiționare este să observi ce înseamnă aceștia. De exemplu, gândiți-vă la „condițional” ca însemnând „care depinde de învățare” sau „dependent de experiența anterioară”.

Pavlov a etichetat semnalul care apare înaintea unui eveniment biologic semnificativ drept un stimul condițional. Capacitatea sa de a declanșa salivația este condițională, adică „în funcție de anumite condiții”. Cu alte cuvinte, stimulul condițional nu declanșează automat salivația la un câine neantrenat.

Stimulul condițional este ceea ce indică răspunsul condițional. Pavlov a produs un sunet (un clopoțel, de pildă) înainte de a da pulbere de carne câinelui.


Cum a inițiat Pavlov reflexul biologic al salivației? Prin introducerea pulberii de carne în gura câinelui. Chiar înainte de învățare, salivația este declanșată de pulberea de carne. Deci, se spune că acest răspuns este necondițional (nu depinde de condițiile speciale de învățare). Pulberea de carne se numește stimul necondițional. Este stimulul care provoacă un răspuns automat și necondițional.

Deoarece răspunsul salivației la pulberea de carne este înnăscut și necondițional, se numește răspuns necondițional. Fiecare reflex menționat anterior constă într-un stimul necondițional care declanșează un răspuns necondițional.

De ce este folosit cuvântul „necondițional”?

Condiționarea clasică apare atunci când un semnal este introdus înaintea reflexului. Condiționarea este cea mai rapidă dacă stimulul condițional vine puțin înaintea reflexului.

Condiționarea are loc cel mai rapid dacă semnalul vine cu aproximativ o jumătate de secundă înainte ca reflexul să fie activat, în cazul unor mișcări precum retragerea vârfului degetului. Cu răspunsuri precum salivația, condiționarea are loc cel mai rapid dacă semnalul vine cu aproximativ două secunde înainte ca reflexul să fie activat.

În procedura lui Pavlov, sunetul a fost generat înainte ca pulberea de carne să fie introdusă în gura câinelui. Câinele a anticipat pulberea de carne când a auzit sunetul. Prin urmare a salivat la auzirea sunetului.

Răspunsul învățat la un semnal este răspunsul condițional. Depinde de un act prealabil de învățare, de unde și denumirea de „condițional”. După antrenament, răspunsul condițional apare ca răspuns la semnal sau la stimulul condițional.

Răspunsul necondițional și răspunsul condițional seamănă în mod evident unul cu celălalt, dar nu sunt identice. Au cauze diferite (una este o reacție la stimulul biologic natural; cealaltă este o reacție anticipativă). Ele apar și cu o intensitate diferită. Răspunsul condiționat este de obicei ceva mai slab decât stimulul necondiționat.

Un câine nu salivează la fel de mult la semnal ca la hrana adevărată. Subiecții umani ai lui Watson probabil că nu și-au retras vârfurile degetelor la fel de energic când au auzit un clopoțel, comparativ cu când au primit de fapt un șoc.

Prin urmare, cele două tipuri de răspunsuri au nume diferite. Răspunsul original, reflex, este răspunsul necondiționat. Răspunsul învățat este răspunsul condiționat.

Traducerea greșită a termenilor lui Pavlov

Din cauza unei traduceri greșite a lucrărilor timpurii ale lui Pavlov, majoritatea psihologilor se referă la „răspunsuri condiționate” mai degrabă decât la „răspunsuri condiționale”. Condițional este traducerea corectă a cuvântului rus uslovnye.

Cuvântul condițional este, de asemenea, mai semnificativ decât condiționat. În configurația clasică pavloviană, câinele salivează din cauza experienței anterioare. Prin urmare, CR este literalmente dependent de asocierea stimulului condițional cu reflexul.

Cuvântul condiționat nu are un astfel de înțeles, cu excepția cazului în care se face o comparație între răspunsul condițional și condiționarea unei bucăți de metal prin turnarea ei în formă - o metaforă pe care Pavlov nu a avut-o în intenție.

De ce „condițional” este probabil mai semnificativ decât „condiționat”

Cyril Franks, un renumit terapeut comportamental, a scris următoarele într-un eseu intitulat „Terapia comportamentală și originile sale pavloviene”: „Pavlov nu avea încredere în absolutism sub nicio formă și nu a fost întâmplător că a folosit termenul „condițional” în scrierile sale mai degrabă decât „condiționat”. Intenția lui a fost să transmită natura esențial temporară a conexiunilor astfel formate, conexiuni cărora le lipsea certitudinea și regularitatea reflexelor înnăscute sau „necondiționale”. Pentru Pavlov... reflexul condițional a fost o activitate creativă, emergentă a organismului, nu un proces stereotip sau neschimbător.”

Este posibil ca Franks să fi scris că „Pavlov nu a avut încredere în absolutism sub nicio formă” pentru a contracara credința larg răspândită că Pavlov s-a vândut regimului comunist după revoluția bolșevică din 1917. Lenin, liderul revoluției ruse, a avut cel mai mare respect pentru Pavlov, unul dintre cei  mai mari oameni de știință ai țării.

Aprobarea lui Lenin a făcut din psihologia pavloviană psihologia de stat a Uniunii Sovietice. Timp de mulți ani, psihologii ruși au crezut că condiționarea clasică ar putea explica o mare parte din comportamentul uman.

— ••• —
Articolul este parte din cartea „Introducere în psihologie” de Russell A. Dewey
CUPRINS
(Cap. 5: Condiționarea) - (Partea 1: Condiționarea clasică) - Condiționarea. Diferența dintre răspunsul condițional și cel necondițional

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Lucian · 23 days ago
    Efectul invers Pavlov.
    După ce câinele lui Pavlov a murit, savantul a continuat să aprindă becul și să ducă mâncare timp de aproape un an.

Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE