Ce este ”aroma terapia”? Unii psihologi consideră că mirosurile pot modifica starea de spirit. Un psiholog social a patentat un dispozitiv ce emite mirosuri despre care spune că sunt benefice din punct de vedere psihologic şi există o mică industrie bazată pe ideea de aroma terapie. Fiole mici cu miros plăcut ce emană substanţe sunt vândute oamenilor care vor să-şi sporească vigilenţa sau să-şi îmbunătăţească starea de spirit.

 


Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.4: Simţurile şi percepţia) - (Partea a III-a - Simţurile minore
)


Ce spune un expert în olfacţie despre efectele mirosurilor asupra performanţei?

Un expert în olfacţie – Dr. Susan Kasko, psiholog specializat în analiza relaţiei dintre om şi mediu la Monell Chemical Senses Center – este sceptic în legătură cu afirmaţiile despre efectele benefice ale aromelor.

Kasko spune că ştie 11 studii publicate despre legătura dintre miros şi performanţă, iar cinci dintre ele au arătat că nu există nici o  influenţă. Celelalte şase vorbesc în mod egal despre efecte pozitive şi negative. Studiile ei personale nu au arătat niciodată vreo legătură între miros şi performanţă... ”Nu există vreo evidenţă directă  că mirosurile declanşează mai multe răspunsuri emoţionale decât alte sisteme senzoriale.”

Aşa că, ce evidenţe legate de efecte pozitive au constatat susţinătorii Aroma Terapiei? Kasko bănuieşte că e vorba despre un efect placebo.

Ce s-a întâmplat când oamenii au fost expuşi la apă, dar li s-a spus că este un parfum plăcut?

Ea a citat un studiu în care participanţii au fost expuşi la vapori de apă, dar li s-a spus că este un parfum plăcut. Mulţi dintre participanţi au raportat o dispoziţie elevată când au fost expuşi la vapori. (Edwards, 1995)

Traducere realizată de Alina Turcescu cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.