PsihologieÎn cadrul unei comparaţii între subiecţi, în care diferite grupuri sunt manipulate în mod diferit, experimentatorul încearcă să creeze o situaţie unde există o singură diferenţă consistentă între grupul experimental şi cel de control.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a IV-a: Cercetarea bazată pe observaţie şi experimentală) - Variabilele confundate


Ideal ar fi să se izoleze efectele unei singure variabile cauzale. Motivul pentru care un experimentator manipulează o anumită variabilă independentă este acela că se suspectează că variabila respectivă provoacă un efect. Efectul, dacă există, ar trebui să apară la măsurarea variabilelor dependente.

Care este experimentul ideal?


În mod ideal, un experimentator îşi doreşte ca manipularea variabilei independente să fie singura diferenţă dintre grupuri. Dar acesta este un ideal rar dobândit. Există adesea alte diferenţe, involuntare, între grupul experimental şi cel de control. Acestea sunt numite variabile ”confundate”.

Ce sunt variabilele confundate? Ce inseamnă ”confundat”?

Cuvântul ”confundat” înseamnă ”încurcat” sau ”amestecat”. Diferenţele involuntare sunt ”amestecate” cu cea pe care experimentatorul intenţionează să o creeze între grupuri. Acestea sunt nedorite, deoarece fac imposibilă interpretarea cercetării.

Cum a distrus o variabilă confundată experimentul referitor la muzică şi la rezolvarea de puzzle-uri al unui student?

Un student la psihologie nu a apreciat variabilele confundate la adevărata lor valoare până nu a realizat o cercetare pentru un curs de psihologie experimentală. Ipoteza lui era aceea că genul de muzică ce se aude în fundal afectează performanţele obţinute în cazul sarcinilor complexe. Subiecţii au încercat să rezolve anagrame (puzzle-uri de cuvinte) în timp ce pe fundal se auzea muzică. Grupul nr. 1 a ascultat acordurile liniştitoare ale unui cântec vechi de-al fraţilor Allman, ”Dedicat Elizabethei Reed”. Grupul nr. 2 a ascultat un cântec incredibil de strident şi de repetitiv: ”Brainwash” al trupei punk Flipper. Însă studentul la psihologie a înregistrat cântecul fraţilor Allman la un volum mai mare şi a observat în timpul experimentului că subiecţii se descurcau mai prost ascultându-l pe acesta. Aşa cum a afirmat el:

”Am realizat dintr-o dată că experimentul meu era distrus. Nu puteam să-mi dau seama dacă se descurcau mai prost din cauza diferenţei dintre genurile de muzică sau a diferenţei de volum. Apoi am înţeles cu adevărat conceptul de variabile confundate pentru prima dată.” 

În cazul unei comparaţii între grupuri, o variabilă confundată este orice diferenţă dintre grupuri, alta decât aceea pe care experimentatorul o creează în mod deliberat. O variabilă confundată distruge orice încercare de a identifica o relaţie de tipul cauză-efect, deoarece furnizează o explicaţie alternativă pentru rezultate. Dacă un ”efect” este observat, nimeni nu poate spune că se datorează manipulării variabilei independente sau prezenţei variabilei confundate. Aşadar, variabilele confundabile (sau ”confundate”) trebuie eliminate de fiecare dată când acest lucru este posibil.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.