MemoriaMcGaugh (2000) a rezumat patru decenii de cercetare, demonstrând că substanţele chimice din sistemul nervos influenţează memoria. Adrenalina pare a juca un rol în procesul de memorare, dar cantitatea eliberată este importantă.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.6: Memoria) - (Partea a III-a: Perspectivele biologice asupra memoriei) - Modulaţia chimică a memoriei


În particular, cantităţile mici de adrenalină secretate în sistemul nervos la scurt timp după procesul de învăţare (în jur de 30 de secunde) par a încuraja formarea amintirilor. Procesul prin care amintirile se fixează în timp, după o experienţă, este numit consolidare. McGaugh subliniază următorul aspect: creierul nu are nevoie de consolidare, deoarece anumite forme de memorie sunt extrem de rapide. Consolidarea a evoluat probabil pentru că le oferă emoţiilor şansa de a avea un impact asupra formării amintirilor. Consolidarea se asigură că evenimentele mai importante pentru organism pentru o perioadă susţinută de timp sunt reamintite mai bine.

Adrenalina ajută într-adevăr memoria, dar numai în cantităţi mici. Dozele mai mari de adrenalină de fapt dăunează memoriei. Acest aspect este de asemenea relevat de studiile lui McGaugh. Dacă un şoarece primeşte o cantitate mare de adrenalină, performanţa memoriei lui scade.

McGaugh a notat că efectele adrenaline sunt foarte puternice. Sunt răspândite chiar în rândul animalelor. Explicaţia evidentă este că evenimentele care induc animalului o stare de alertă (precum prezenţa unui pericol sau a unei oportunităţi) sunt totodată evenimentele demne de a fi amintite, aşa că acest lucru constituie o cale uşoară pentru creier de a selecta amintirile importante.

Transmiţătorii opiaţi, precum endorfinele, au efect opus adrenalinei. Ei reduc posibilitatea ca animalele să îşi reamintească un eveniment (Cicala, Azorlosa, Estall, & Grant, 1990). Pentru a avea acest efect, trebuie injectate imediat după antrenare. Ar putea oare fi aceasta cauza amneziei anterograde care a afectat jucătorul de fotbal, aşa cum a fost descris în articolul anterior? Cu siguranţă endorfinele sunt eliberate după o mare „lovitură”, întrucât ele sunt de obicei eliberate atunci când o persoană este rănită sau se află sub un nivel ridicat de stres. Acest lucru ar putea să interfereze cu formarea amintirilor în astfel de situaţii, producând amnezia anterogradă.