Susţine Scientia

 Misiunea Scientia.ro este de a publica articole ştiinţă şi tehnologie de calitate. Cu peste 7.000 de articole, Scientia reprezintă azi o colecţie de articole ştiinţifice (multe însoţite de videoclipuri ori animaţii) fără concurent între site-urile cu profil ştiinţific în limba română.
 Pentru a putea asigura o funcţionare optimă a site-ului (servicii de găzduire decente, care costă
485 €/an), avem nevoie de sprijinul dvoastră!
 Dacă găsiţi scientia.ro util, vă rugăm să susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Costuri 2019: 485 €. Donat: 101.2


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă

Perioada campaniei de strângere de fonduri: 24.12.18-31.01.2019

MemoriaMemoria declarativă este pentru reamintirea faptelor şi informaţiilor întâlnite în mod repetat, ca numele preşedintelui, radical din 25 sau locul de naştere. Memoria procedurală este pentru ordinea evenimentelor, a proceselor şi a activităţilor de rutină.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.6: Memoria) - (Partea a II-a: Diverse tipuri de memorie) - Memoria declarativă şi memoria procedurală


A te decide care dintre literele alfabetului are două linii verticale implică memoria declarativă. A-ţi aminti cum să îţi legi şireturile, cum să mergi cu bicicleta sau să arunci la coş pe terenul de baschet necesită memoria procedurală.

Dovezile distincţiei dintre cunoştinţele declarative şi cele procedurale provin de la efectele daunelor cerebrale şi ale şocurilor electrice. În secolul 21 procedurile cu şocuri electroconvulsive sunt perfecţionate până în punctul în care „tratamentele cu şocuri” nu produc efecte măsurabile asupra memoriei din cauza medicamentelor care sunt administrate înainte şi care au un efect de protecţie asupra ţesutului nervos.

Totuşi, în primele decenii tratamentul era mai dur, iar pierderea memoriei după administrarea electroşocurilor era des întâlnită. Pacienţii care primeau tratamente cu şocuri electroconvulsive dădeau adesea dovadă de amnezie în cazul informaţiilor factuale prezentate lor în zilele anterioare. Nu au arătat nicio pierdere de memorie similară în cazul abilităţilor procedurale pe care le-au pus în practică înaintea şocurilor.