Introducere in psihologieCea mai simplă modalitate pentru a testa recunoaşterea este de a prezenta un stimul şi a întreba apoi „Îl recunoşti?”. Din nefericire, metoda de răspuns da/nu nu ia în calcul natura probabilistică a recunoaşterii. Detalii, în cele ce urmează.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.6: Memoria) - (Partea I: De la Ebbinghaus la codificare) - Testul de recunoaştere cu alegere forţată


Într-un sondaj bazat pe adevărat/fals unii oameni sunt foarte conservatori şi vor bifa varianta Fals dacă nu sunt siguri de raţionament. Ei vor să evite rezultatele fals pozitive; de aici tendinţa lor.



Alţii înclină spre a bifa Adevărat. Poate că vor să pară drăguţi. Acest aspect poate varia în funcţie de grupurile etnice. Un sondaj de opinie a descoperit că persoanele cu origini japoneze erau predispuse să răspundă afirmativ în sondajele de opinie, poate pentru a fi politicoşi, ceea ce influenţa negativ acurateţea rezultatelor. O persoană poate avea nevoie doar de 70% de certitudine înainte de a răspunde cu Da (sau Adevărat). O altă persoană poate răspunde cu Da numai atunci când el sau ea este 95% sigur(ă). Nu vei reuşi să compari acurateţea recunoaşterii pentru diferite persoane decât atunci când cunoşti gradul de certitudine necesar pentru un raţionament încheiat cu Da, iar acest lucru se poate schimba chiar în cadrul unui experiment.

Una dintre soluţii este folosirea Teoriei Detectării Semnalelor şi prezentarea unei game variate de condiţii subiectului astfel încât statistica primară D să poată fi calculată. Totuşi, o soluţie mai simplă este utilizarea metodei de alegere forţată pentru testele de recunoaştere.

Într-o astfel de procedură, subiecţii se confruntă cu doi sau mai mulţi stimuli, dintre care doar unul este „vechi”. Vechiul item este numit item ţintă; ceilalţi sunt distrageri. Pentru a te supune unui test de recunoaştere cu alegere forţată trebuie să te decizi care dintre următoarele elemente a fost folosit anterior în acest capitol.


VEW      DOX       XAJ

Într-un test cu alegere forţată trebuie să ghiceşti chiar şi atunci când nu eşti sigur. Acest lucru rezolvă problema erorii în răspuns, pentru că toţi răspund afirmativ unui singur item. Totodată, el face testarea cu alegere forţată o măsură precisă a memoriei de recunoaştere, deoarece oamenii sunt forţaţi să facă o presupunere chiar şi atunci când nu sunt siguri de răspuns şi de obicei vor răspunde la un nivel care să depăşească pur şi simplu şansele.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.