PsihologieEbbinghaus, folosindu-se de măsurarea memoriei prin lucrurile reţinute, a descoperit că maximul de lucruri uitate a apărut curând după învăţarea listei. Apoi memoria a slăbit treptat. Curba descoperită de Ebbinghaus poartă numele de curba uitării.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.6: Memoria) - (Partea I: De la Ebbinghaus la codificare) - Curba uitării

În prezent, cercetătorii exprimă de regulă rezultatele unui test de memorie ca procentaj al detaliilor reţinute. Dacă îţi aminteşti 4 din 10 detalii, ai o capacitate de reţinere de 40%. Uitarea este opusul retenţiei. Dacă ai o capacitate de reţinere de 40%, atunci ai un procent de 60% de a uita.


Curba uitării


Alţi cercetători, care folosesc tehnici similare în laborator, au confirmat forma de bază a curbei de uitare descoperită de Ebbinghaus. Totuşi, amintirile legate de evenimente personale (amintiri pentru evenimente unice în viaţă) pot urma o altfel de curbă a uitării. Marigold Linton (1979) a notat două evenimente memorabile pe zi timp de şase ani, urmând să testeze apoi sistematic rememorarea acestora. Ea a descoperit că îşi pierdea abilitatea de a recupera aproximativ 5-6% din elemente în fiecare an. Nu a găsit aceeaşi curbă ca Ebbinghaus. Informaţiile ei au format un grafic liniar. Acest lucru ilustrează cum uneori un tipar întâlnit în împrejurările din laborator poate lipsi în situaţii mai apropiate de viaţa reală.

Traducere: Livia Ştefan


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro