Un mit care persistă în legătură cu durata somnului este acela că oamenii necesită din ce în ce mai puţin somn pe măsură ce îmbătrânesc. Studiile observaţionale nu dezvăluie niciun fel de diminuare a somnului odată cu înaintarea în vârstă.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.3: Stările conştiinţei) - (Partea a II-a: Somnul) - Modificările somnului odată cu vârsta

Totuşi, numărul relatărilor despre trezirile din mijlocul nopţii creşte dramatic odată cu vârsta. Aceasta este singura diferenţă consistentă în tiparele de somn ale oamenilor mai în vârstă şi a celor tineri. La orice vârstă există variaţii între indivizi; de exemplu, dintr-un eşantion de oameni cu vârste peste 70 de ani, perioada medie de somn a variat de la 5 la 12 ore pe noapte.

Cercetările indică faptul că adolescenţilor le ia în medie 15 minute să adoarmă. Rareori se întâmplă ca o persoană să adoarmă în 30 de minute, chiar şi în mediul necunoscut al unui laborator. Totuşi, o pătrime din tinerii de 11-16 ani cred că le ia mai mult de o jumătate de oră să adoarmă în patru sau mai multe nopţi pe săptămână (Webb, 1981). Evident, ei nu observă când începe de fapt somnul.

Thomas Roth, psiholog la Spitalul Henry Ford din Detroit, a descoperit că 25% din persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani adorm în mai puţin de 6 minute. Ceilalţi 75% necesită în mod normal mai mult timp. Totuşi, „dacă subiecţilor care adorm mai greu li se ia o oră de somn pe noapte timp de cinci zile, ei ajung, de asemenea, să adoarmă în mai puţin de şase minute”. (Adler, 1993). Altfel spus, o săptămână de privare moderată a somnului – o oră pe noapte, timp de o săptămână – i-a făcut pe toţi să adoarmă repede.

William Dement, cercetătorul de la Universitatea Stanford care a contribuit la începerea erei moderne a cercetării somnului, era de părere că adolescenţii au nevoie de aproape 10 ore de somn pe noapte. El a susţinut că trezitul de dimineaţă solicitat de programul multor licee din America – multe cursuri începând la 7 dimineaţa – crea multe probleme. A sugerat ca districtele şcolare să întârzie ora de început a cursurilor, dar în cartierele unde această măsură a fost propusă, ideea a fost respinsă pe motivul că este nepotrivită şi costisitoare. („Combaterea letargiei la studenţi”, 1998).