O descoperire bazată pe scanarea creierului este că o zonă din creier numită girusul cingular anterior, situat în lobii frontali, puţin mai sus de nivelul ochilor, se activează atunci când subiecţii realizează o procesare activă, intenţională a informaţiilor de orice tip.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.3: Stările conştiinţei) - (Partea I: Conştiinţa) - Localizarea „executivului”

Acest lucru sugerează existenţa unui circuit de comandă care controlează şi alocă atenţia. Poate că aceasta este locaţia proceselor executive despre care psihologilor cognitivi le place să vorbească... ceea ce majoritatea oamenilor identifică drept sinele lor conştient, sursa „voinţei”.

Posner a subliniat faptul că girusul cingular anterior a evoluat relativ recent în cadrul speciei umane. El permite planificarea amănunţită la specia umană, care, aşa cum sugerează Posner, a apărut acum 60.000-100.000 de ani, cam în acelaşi timp cu apariţia omului modern din Africa, potrivit teoriilor originilor umane bazate pe ADN.

Unelte bine lucrate au fost descoperite în China şi Africa, datând de 800.000 de ani. Fabricarea acestor unelte presupune capacitatea de a face planuri pentru viitor, aşa că abilitatea de planificare s-a dezvoltat treptat, în mod evident, la strămoşii noştri premoderni, precum homo erectus, iar cu timpul a devenit din ce în ce mai sofisticată.

Ceea ce Posner numeşte planificare amănunţită depăşeşte totuşi confecţionarea unei unelte de piatră. Oamenii de Neanderthal erau capabili de realizarea uneltelor din piatră, dar nu au reuşit niciodată să le pună nişte mânere de topor. Nu au construit niciodată adăposturi din materiale rezistente, spre deosebire de strămoşii moderni care au trăit în aceeaşi perioadă cu ei. Unii Neanderthali au locuit lângă Marea Mediteraneeană, dar nu există nicio dovadă că au construit vreodată bărci.

Ceva deosebit s-a petrecut în urmă cu 60-100.000 de ani, anticipând omul modern. Homo erectus, o primată pre-modernă, strămoş al Neanderthalilor şi al oamenilor moderni, a fost primul care a călătorit departe de Africa, către colţuri îndepărtate ale lumii. Homo erectus a avut şi focul şi uneltele simple din piatră, dar el nu a inovat. Instrumentul de bază (toporul de mână) a rămas neschimbat timp de sute sau mii de ani. Când oamenii moderni din punct de vedere anatomic au apărut, exista un cortex prefrontal nou, mai extins, precum şi o explozie a creativităţii şi a artei.

Când oamenii suferă de vătămări ale cortexului prefrontal îşi pierd abilitatea de a se implica în lucrul creativ, aşa cum a fost descris în Capitolul 2. Devin „limitaţi de stimuli”, reacţionând la mediul înconjurător apropiat, dar neglijând planurile pe termen lung. Poate că girusul cingular anterior este necesar pentru planificarea detaliată şi pentru activităţile creative atât de importante pentru specia noastră.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Ne poți ajuta cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro