Introducere în psihologieLobii sunt zone întinse ale cortexului cerebral delimitate de şanţurile creierului. Lobul occipital, specializat în vedere, e situat în partea posterioară a creierului. Stimularea cu un curent electric de mică intensitate a cortexului vizual primar face ca o persoană să vadă fosfene.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea I: Creierul) - Lobii creierului

Cortexul cerebral (59)

 

Ce eveniment vizual este produs de stimularea lobului occipital?

În trecut exista speranţa că implantarea unui şir de electrozi în lobul occipital ar permite emiterea unor mesaje persoanelor nevăzătoare, asemenea unor cuvinte pe un panou electric (asemenea panourilor publicitare – n.tr.). Din păcate, s-a dovedit că fosfenele create prin stimularea unei anumite zone din cortex nu se produceau întotdeauna în acelaşi loc al cortexului vizual, astfel că aceste speranţe au fost spulberate. Mai multe arii vizuale complexe se extind dincolo de cortexul vizual primar, în lobul temporal, pe o laterală a creierului. Stimularea acestei zone poate avea drept rezultat producerea de halucinaţii vizuale. Leziunile de-a lungul părţii inferioare a lobului temporal pot produce agnozie vizuală – pierderea capacităţii de a recunoaşte obiectele.

 


Regiunile creierului uman
Lobii principali creierului


Lobul parietal este partea mijlocie a creierului. Cortexul parietal din emisfera dreaptă este, de obicei, destinat analizei spaţiale: tipul de abilitate utilizat pentru interpretarea hărţilor sau găsirea drumului într-un mediu complex.


Unde este localizat lobul temporal? Dar lobul frontal? Unde sunt ariile prefrontale?

Lobul temporal este situat pe o parte a creierului, sub un şanţ principal numit scizura lui Sylvius (chiar sub „Cortexul auditiv” din imaginea de mai sus). Lobul temporal conţine nu numai ariile vizuale secundare, dar şi ţesut destinat auzului. Stimularea sa în stratul superficial poate produce déjà-vu, senzaţie pe care o discutăm mai târziu în acest capitol şi din nou în capitolul 4.

 

Animaţie creier



Lobii frontali se află în partea anterioară a creierului. Lobul frontal este mai mare la oameni decât la orice alt animal. Ariile prefrontale chiar în spatele ochilor sunt implicate în funcţiile de execuţie cum ar fi atenţia selectivă sau managementul sarcinilor (Smith & Jonides, 1999). Acestea sunt unele dintre cele mai complexe şi distincte procese de cogniție umană. Când lobii frontali sunt lezaţi sau izolaţi de restul creierului în operaţia numită lobotomie, oamenii îşi pierd capacitatea de a planifica viitorul sau de a realiza activităţi creative.


Ce se localizează de o parte şi de alta a fisurii centrale? Ce sunt „funcţiile motorii”?


Mergând din partea superioară a capului în jos, până la ureche, este fisura centrală sau scizura lui Rolando. De fiecare parte a acestei fisuri sunt arii specializate pentru aferenţele (stimulii de la organele de simţ) şi eferenţele motorii (stimuli destinaţi muşchilor). Aria din spatele fisurii centrale poartă denumirea de cortex senzitiv, iar aria din fată este denumită cortexul motor. Aceste denumiri datează din anii 1800. Astăzi cercetătorii ştiu că ambele arii, aşa-numitele cortex senzitiv şi cortex motor, conţin funcţii senzitive şi motorii. Ambele arii sunt implicate în receptarea impulsurilor de la analizatori (funcţii senzoriale) şi ambele sunt implicate în transmiterea impulsurilor către muşchi (funcţii motorii).


Notă: fosfenele sunt mici puncte luminoase


 

Traducerea este realizată de Sergiu Vijiala, cu acordul autorului şi este protejată de legea drepturilor de autor.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.