Prima imagine a unei găuri negre. Imaginea nu este o fotografie, ci a fost creată cu ajutorul a multiple telescoape în cadrul proiectului EHT

Găurile negre exercită o mare fascinație deopotrivă asupra specialiștilor, simplilor iubitori de știință ori curioșilor din toată lumea. Ideea existenței unei regiuni din spațiu cu caracteristici atât de neobișnuite, cum ar fi existența unei linii (orizontul evenimentelor) care, odată trecute, nici lumina nu mai poate scăpa, ori care ar în centru o singularitate (un punct unidimensional care conţine o masă enormă într-un punct infinit de mic din spaţiu-timp) este spectaculoasă. Dar subiectul găurilor negre este însoțit de nenumărate mituri. Iată patru mituri privind găurile negre.


· Mitul 1 - Toate găurile negre sunt negre.

După cum a demonstrat faimoasa fotografie a primei găuri negre „fotografiate” (vezi imaginea de mai sus), realizată cu ajutorul Telescopului Event Horizon, lumina poate fi detectată în apropierea orizontului evenimentelor al unei găuri negre. Aceasta este granița dintre spațiul normal și spațiul afectat de gravitația găurii negre. O parte din această lumină provine de la discul de acreție al găurii negre, care este o structură plată, asemănătoare unei clătite, compusă în cea mai mare parte din praf și gaz cosmic. Lumina provine, prin altele, și din jeturile de materie evacuate la cei doi poli ai discului.

 

 



· Mitul 2: Toate găurile negre au aproximativ aceeași dimensiune.

Găurile negre vin de fapt în dimensiuni diferite, definite de masa lor. Gurile negre mici sunt de obicei rezultatul unei prăbușiri relativ rapide și violente ale unor stele. Studii recente sugerează că găurile negre intermediare se găsesc în centrele unor galaxii active. Pe de altă parte, găurile negre supermasive se găsesc în centrul aproape fiecărei galaxii.

Se pare că există o relație directă între începutul găurilor negre super masive și începutul galaxiei lor, fapt ce sugerează că au apărut aproximativ în același timp și s-au dezvoltat lent în dimensiuni împreună de-a lungul a miliarde de ani.


· Mitul 3
: Dacă ajungeți la câteva mii de kilometri de o gaură neagră, enorma ei gravitație vă va atrage inexorabil către centrul său.

De fapt fizicienii cred că te poți apropia surprinzător de aproape de o gaură neagră, fără a fi sortit neapărat căderii în aceasta. Dacă te-ai apropia de o gaură neagră cu o masă egală cu cea a Soarelui nostru, de exemplu, ai putea ajunge la zeci de kilometri de aceasta, fără a fi în pericol.

Iată un aspect şi mai spectaculos: imaginați-vă că am înlocui Soarele cu o gaură neagră cu aceeași masă. Toate planetele vor continua să se rotească în jurul acesteia, la aceeași viteză și distanță ca și acum...



·
Mitul 4: Odată ajuns într-o gaură neagră, nimic nu mai scapă.

Radiațiile pot scăpa dintr-o gaură neagră. În fapt, are loc o scurgere lentă a ceea ce este cunoscut sub denumirea de radiații Hawking (de la fizicianul Stephen Hawking), ceea ce face, în timp, ca gaura neagră să se evapore.

Imaginea realizată cu ajutorul telescopului Event Horizon a confirmat ceea ce prevedea teoria generală a relativității a lui Albert Einstein în urmă cu 100 de ani, și anume că forma unei găuri negre este cea a unui cerc perfect.

– – –

Interesat de subiectul găurilor negre?
Foloseşte funcţia de căutare a site-ului pentru a descoperi zeci de articole pe această temă.
Pentru o introducere completă, citeşte articolul nostru: Istoria completă a găurilor negre.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.