Iată câteva exemple de mărimi fizice: lungimea (unui corp), viteza (de deplasare a unui corp), greutatea (unui corp), volumul ori densitatea.

O mărime fizică este o proprietare măsurabilă a unui corp. Acest concept este foarte important în lumea reală. Iată un exemplu. Poţi măsura temperatura unui corp (cum ar fi atunci când eşti bolnav), dar nu poţi măsura „dezechilibrul energetic” (concept din pseudo-medicină cu care operează anumite domenii din medicina alternativă). Când ţi se va spune, de exemplu, că un mic magnet care se vinde la tarabă are proprietăţi tămăduitoare, poţi întreba: ce anume se măsoară pentru a observa aceste proprietăţi? Ceea nu este măsurabil nu poate fi evaluat!


Dacă ţi-ai făcut o idee  despre ce este „mărimea fizică”, şi aşa ar trebui să stea lucrurile, iată noţiunea pusă în context.

Fizica este o ştiinţă cantitativă. Adică ceea ce observăm, măsurăm, calculăm - trebuie exprimat în valori numerice. Dar nu doar în numere. Trebuie să adăugăm şi o unitate de măsură. Ce înseamnă asta? E simplu. Iată exemplul de mai jos.

Să spunem că măsurăm masa unei sacoşe cu mere. O punem pe cântar şi vedem că se afişează: 1 kg. Aşadar, avem două lucruri care descriu masa merelor din sacoşă: 1, o valoare numerică, indicând masa şi termenul kilogram, care este unitatea de măsură pentru masă.

Altfel spus:

O mărime fizică (masa) = o valoare numerică (1) şi o unitate de măsură (kilogram).

Atenţie! În viaţa de zi cu zi de multe ori facem confuzie între masă şi greutate. Dacă nu ţi-e clar care e diferenţa, citeşte acest articol: De ce greutatea ta este diferită pe planeta Marte


Iată un alt exemplu. Foloseşti termometrul pentru a afla temperatura corpului tău. Ce vei vedea? O temperatură în jur de 37 de grade Celsius.

Avem, aşadar: o mărime fizică (temperatura) = o valoare numerică (37) şi o unitate de măsură (Celsius). Trebuie spus că unitatea de măsură pentru temperatură în sistemul internaţional este kelvinul (K), dar şi scara Celsius este folosită pentru măsurători, aşa cum ştiţi din propria experienţă.


Există 7 unităţi fundamentale de măsură, folosite la nivel internaţional (şi alte unităţi derivate din acestea şapte). Recent a avut loc o actualizare a modului în care sunt definite unităţile fundamentale. Dacă te interesează subiectul, citește acest articol: Noul sistem internaţional de unităţi (SI)


Mărimile fizice se notează, pentru simplitate, cu simboluri. Masa are are simbolul m, timpul are simbolul t, temperatura are simbolul T şamd.

Corpurile au tot felul de proprietăţi fizice. De exemplu, o prăjitură are o proprietate măsurabilă, masa, dar are şi proprietăţi pe care nu prea ştim cum să le măsurăm, cum ar fi mirosul. Mărimea fizică pentru masă o putem determina, aşa cum spuneam, punând prăjitura pe cântar. Dar cum putem măsura mirosul? Nu putem...

În rezumat: corpurile au proprietăţi fizice care pot fi măsurate şi proprietăţi fizice care nu pot fi măsurate. O proprietate care poate fi măsurată este exprimată printr-o mărime fizică (lungimea, masa, densitatea etc.). Mărimea fizică se exprimă printr-o valoare numerică şi o unitate de măsură (exemplu: masa = x Kg).


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.