FocDescoperirea focului a reprezentat un pas uriaş în evoluţia omului. Focul a permis omului să îşi pregătească mâncarea, să îşi făurească arme, să se încălzească şi să se apere de prădători. Conform legendei, Prometeu este cel ce a furat focul de la zei şi l-a dăruit omului.

 

 

 

 

Astăzi, nu ne putem închipui viaţa fără foc. Citiţi în continuare 10 lucruri despre foc, pe care cel mai probabil nu le ştiaţi.

1. V-aţi pus vreodată întrebarea dacă ar putea să existe foc în alt loc din Univers? Pe toate planetele până acum descoperite, acest lucru nu este posibil, deoarece nu există suficient oxigen în atmosferă.

2. Culoarea flăcării este dată de concentraţiile de oxigen din apropierea focului. Culoarea albastră a flăcării înseamnă că focul are destul oxigen, pe când o culoare galbenă a acesteia semnifică o aprovizionare cu oxigen nu tocmai bună. Dar asta nu înseamnă că focul arde doar cu flacără albastră sau galbenă. Anumite substanţe chimice pot da flăcării culori vii: azotatul de litiu dă focului o culoare roşie, din sulfatul de cupru se obţine o culoare verde-albăstruie, iar din alaunul de potasiu se obţine o flacără violet deschis.

3. Printre produşii de reacţie ai focului, se numără şi apa. Majoritatea materialelor organice (cum ar fi lemnul sau benzina) conţin hidrogen, iar când acestea ard, hidrogenul  se leagă cu oxigenul, formând H2O.

4. Pe lângă apă, focul mai produce lumină şi căldură. Dacă în cazul fotosintezei, lumina şi căldura produc energie chimică, la foc procesul este invers, energia chimică producând lumină şi căldură.

5. Credeţi că un incendiu nu poate produce decât daune, nu-i aşa? Ei bine, nu este şi cazul Marelui Foc din Londra anului 1666. Deşi a distrus 80% din oraş, acest incendiu a mai distrus totodată şi altceva: Yersinia pestis, bacteria care cauza ciuma bubonică. Murind puricii şi şobolanii ce găzduiau acestă bacterie, epidemia a fost eradicată.

6. Combustia spontană umană este un fenomen controversat. Deşi se spune că există numeroase dovezi şi cazuri documentate, aceasta nu poate fi explicată ştiinţific. Combustia spontană umană este fenomenul prin care o persoană este carbonizată, fără ca lucrurile din jur să fie afectate. Persoanele despre care se bănuieşte că au suferit de combustie spontană aveau în comun consumul de alcool. Să aibă acesta vreo legătură?

7. Mangalul, un cărbune artificial, este obţinut în cuptoare speciale, prin arderea lentă şi incompletă a lemnului.

8.  Grecii antici făceau focul folosind o oglindă, cu ajutorul căreia concentrau razele soarelui într-un singur loc.

9. Cu cât va exista mai mult oxigen, cu atât focul va fi mai fierbinte. Dacă combinăm oxigenul pur cu acetilena, obţinem un compus ce arde la peste 5500 grade Fahrenheit (peste 3000° C).

10. Cel mai mare incendiu natural din timpurile moderne a avut loc în anul 1987 şi s-a numit „Focul dragonului negru”. Acesta a ars o suprafaţă dintre Rusia şi China de aproape 20 de milioane de acri.

Aşadar, focul ne poate fi atât prieten, cât şi duşman.





Bibliografie:
discovermagazine.com/2011/oct/20-things-you-didnt-know-about-fire
en.wikipedia.org/wiki/Fire
ro.wikipedia.org/wiki/Foc

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.