Susţine Scientia

 Misiunea Scientia.ro este de a publica articole ştiinţă şi tehnologie de calitate. Cu peste 7.000 de articole, Scientia reprezintă azi o colecţie de articole ştiinţifice (multe însoţite de videoclipuri ori animaţii) fără concurent între site-urile cu profil ştiinţific în limba română.
 Pentru a putea asigura o funcţionare optimă a site-ului (servicii de găzduire decente, care costă
485 €/an), avem nevoie de sprijinul dvoastră!
 Dacă găsiţi scientia.ro util, vă rugăm să susţineţi site-ul printr-o donaţie.

Costuri 2019: 485 €. Donat: 101.2


PayPal ()
CoinGate Payment ButtonCriptomonedă

Perioada campaniei de strângere de fonduri: 24.12.18-31.01.2019

MatematicaDacă pe o dreaptă pui un punct fix, pe nume origine, o săgeată pe nume sens şi o unitate de măsură care măsoară distanţa de la origine la un anume punct, ai creat o axă a numerelor. Pentru a înţelege şi mai bine, iată, mai jos, cum arată o axă a numerelor...

 

 

 

 

 

Axa numerelor

Săgeata din extremitatea dreaptă a dreptei indică sensul  în care cresc numerele. Numerele care sunt puse pe puncte indică distanţa de la punctul 0 care mai este numit şi origine.

Rezolvarea unei probleme:

Acum, pentru a aprofunda noţiunea şi a vedea la ce poate fi folosită, să rezolvăm o problemă:
Pe o axă a numerelor există trei puncte: A,B,C. A este pe punctul 2, iar B pe punctul 6. Aflaţi unde este punctul C, dacă este la aceeaşi distanţă faţă de punctul A, cât şi de punctul B.

Rezolvare:

Pentru a rezolva problema trebuie să faceţi o axă a numerelor de la 0 până la 6, apoi să stabiliţi punctele A şi B cu valorile date (2 şi 6) şi să-l identificați pe C între cele două. Se observă uşor, privind imaginea de mai jos, că C nu poate fi situat decât pe punctul asociat numărului 4.

Reprezentare axa numerelor