Încă facem separația dintre astronomie și astrologie pe Scientia 😀, așa că nu vă vom spune ce vă prezic astrele, pentru că sigur astrelor nu le pasă de domniile voastre și nu influențează nici cu cine vă căsătoriți, nici norocul la 6 din 49.

În schimb, în acest articol publicăm un videoclip care arată cum sunt formate constelațiile zodiacale. După puteți observa mai jos, în coloana din stânga sunt reprezentate stelele care formează o anume constelație, așa cum sunt acestea văzute de pe Terra, fiind reprezentată și distanța la care se află de noi, iar în coloana din dreapta este reprezentată harta completă a constelațiilor, construită pas cu pas, pe măsură ce este introdusă o nouă constelație.

 

În astronomie, zodiacul este o regiune a cerului în formă de centură care se întinde cu aproximativ 8° la nord și la sud (măsurată în sistemul de coordonate astronomic) de ecliptică. Ecliptica este calea aparentă a Soarelui peste sfera cerească de-a lungul anului. Căile orbitale ale Lunii și ale planetelor majore, precum și un număr de 12 constelații se află în centura zodiacului.

Termenul zodiac derivă din zōdiacus,  forma latinizată a termenului grecesc zōdiakòs kýklos (ζῳδιακός κύκλος), care înseamnă „ciclu sau cerc de animale mici”. Zōdion este diminutivul gr. zōon (animal). Termenul zodiac reflectă, așadar, importanța animalelor printre cele 12 semne zodiacale.

În astrologia occidentală, și anterior în astronomie, zodiacul este împărțit în următoarele douăsprezece zodii: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător și Pești. Fiecare ocupă 30° de longitudine cerească și corespunde aproximativ constelațiilor astronomice cu același nume. 

Aceste zodii astrologice formează un sistem de coordonate cerești, sau mai precis un sistem de coordonate ecliptic, care ia ecliptica drept origine a latitudinii și poziția Soarelui la echinocțiul de primăvară ca origine a longitudinii.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.