O întreprindere umană care nu prea a lăsat urme serioase (în sensul de rezultate solide) este cea care urmărește să descifreze misterul conștiinței umane. Teorii există, dar niciuna satisfăcătoare. În ce mă privește, cred că este imposibil ca mintea umană să ajungă vreodată să se cunoască pe sine însăși. Nu există niciun dubiu că există multiple limite naturale / biologice ale minții umane, iar conștiința este una dintre aceste limite. Și în cazul în care un extraterestru atotcunoscător ar învăța româna și ne-ar spune, pas cu pas, cum funcționează conștiința, tot nu am putea pricepe. Motivul este explicat în acest articol.

Într-un articol recent un fizician promite, în titlu (How do fundamental particles create consciousness?), că va rezolva problema. Este vorba despre Ethan Siegel, unul dintre cei mai buni fizicieni din perspectiva popularizării fizicii, dacă nu chiar cel mai bun. Pe segmentul fizicii este de-a dreptul excepțional și-l citesc de mulți ani cu plăcere.

Articolul despre conștiință, după cum puteți vedea, este destul de lung, fizicianul explicând, în esență, ce este cu particulele elementare și cum interacționează acestea pentru a forma universul (parte din el, cel puțin...). Această parte este foarte reușită.

În ce privește misterul conștiinței, acesta este „rezolvat” practic printr-o singură frază. În original:
„With the right configurations, electrons can move through various pathways, creating electric currents that drive life processes and — quite possibly — are wholly responsible for creating the phenomenon that we call consciousness”.

În traducere: „În configurația potrivită, electronii se pot deplasa pe diverse trasee, creând curent electric care susține viața și - foarte posibil - este pe de-a-ntregul responsabil pentru crearea fenomenului pe care-l numim conștiință”.

După cum se poate vedea, nu avem chiar răspunsul la întrebarea: cum creează particulele fundamentale conștiința? 🙂 Nici pe departe. Ba aș spune că nu aflăm nimic nou. În fapt, ce ne spune fizicianul este că, în fapt, conștiința are la bază mecanismul de transmitere a mesajelor la nivel cerebral care se bazează pe semnale electrice. Nu cred că suntem nici cu un milimetru mai aproape de aflarea mecanismului creării conștiinței...

Cum spuneam și în alte articole, problema fundamentală pe care o avem în fața explicării conștiinței este că și dacă am putea construi mașini care să devină conștiente, nu am putea explica realmente ce este conștiința. Pur și simplu modul nostru de gândire, liniar, bazat pe cauză și efect, nu se aplică acest fenomen al naturii. De aceea avem situații ca cea a inginerului Google, care s-a lăsat convins că softul lui este conștient.

Nu putem fi siguri nici de cel din fața noastră, ființă umană, că este conștient în modul în care simțim că noi suntem conștienți, pentru că nu există niciun mod de a afla asta. Cum nu avem cum să aflăm ce trăiri are un câine sau un gândac, nu putem afla nici ce trăiri are o altă ființă umană. Tot ce putem face este să presupunem că ceilalți oameni sunt ca noi, în datele fundamentale (și, probabil, nu greșim).

În ce privește cercetările în domeniul conștiinței, cel mai probabil acestea vor aduce unele progrese în ce privește funcționarea creierului, dar în niciun caz nu vor lămuri vreodată problema conștiinței sau a liberului-arbitru. Dar mereu citesc cu plăcere tentativele celor preocupați de subiect 🙂.

Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    HanSolo · 1 years ago
    "Cum creează particulele fundamentale conștiința umană?" este o întrebare care nu poate da un răspuns valid. Este vorba de două niveluri diferite de zoom. Un alt exemplu de niveluri diferite de zoom este privirea cu un microscop la o zonă din creier sau privirea de la un jumătate de metru a întregului creier. Nu o să clarifice cum funcționează creierul. O modalitate de "ghicire" a modului în care funcționează creierul (deci și conștiința umană) este să devenim și noi creatori. Calculatoarele și limbajele de programare OOP (object oriented programming) pot creea creiere artificiale care să funcționeze asemănător cu creierul natural.
    • This commment is unpublished.
      Iosif A. · 1 years ago
      @HanSolo De acord în parte cu ce spuneți.
      Merită menționat că deși se folosește metafora conform căreia creierul este un fel de computer, este doar... o metaforă.
      Din creierul nu prea ne ajută să explicăm cum funcționează creierul :)

      Dacă ne-ar permite calculatoarele și limbajele de programare OOP să creăm creiere artificiale, care e motivul pentru care nu am făcut-o deja, în opinia dv? Nu avem putere de calcul suficientă? Nu știm ce să simulăm, în fapt, de vreme ce nu știm exact cum funcționează creierul? Alt motiv?
    • This commment is unpublished.
      HanSolo · 1 years ago
      @Iosif A. Sunt mai multe aspecte pentru care nu s-au realizat creiere artificiale. Un creier ar trebui să se bazeze pe fenomenul de feedback. Realizarea perifericelor (senzori și acțiuni efectoare cuplate cu senzorii) nu este chiar așa de ușor de realizat, chiar dacă porturile USB sunt o standardizare a acțiunilor IN/OUT. Pentru ca un semnal audio să fie transformat în text, pe perioada de antrenare trebuie cineva cu viteză mare de tastare. Deci ar trebui un colectiv care să își bată capul cu asta :). Rezultatul ar fi un creier primitiv bazat pe reflexe. Gândirea este comparația dintre reflexe existente, comparație făcută tot în creier. Partea cu imaginația este puțin mai greu de realizat, dar nu putem să ne imaginăm lucruri total necunoscute, deci și imaginația se bazează tot pe reflexe.

      De ce nu s-a realizat până acum un creier artificial? Nu sunt convins 100% că nu s-a realizat în vreun loc pe Pământ creiere artificiale. Oricum, realizarea de unul singur a unui astfel de proiect este cam demoralizantă. Am deschis un topic pe forumul Scientia, sperând că cei care sunt curioși și încearcă să înțeleagă felul în care văd eu funcționarea creierului să îmi pună întrebări: https://forum.scientia.ro/index.php?topic=5512.0 sau pe https://scientia.ro/qa/26987/cum-functioneza-creierul
  • This commment is unpublished.
    Florian · 1 years ago
    Cred ca problema nu este la puterea de calcul care după părerea mea este suficient de mare și nici la nivelul ''simțurilor'', cred ca pur și simplu nu a scris nimeni un program atat de bun, un soft capabil de asa ceva. Nu reușim sa  inutim modul in care gandeste creierul pentru a-l putea copia cumva. Dacă ai un algoritm și reusesti sa îl rulezi din ce în ce mai repede nu înseamnă că ai obținut altceva în termeni de calitate ci doar de cantitate