La ce se referă „60%” sau „70%” din prognoza meteo prezentată în rezumat în imaginea de mai sus? La faptul că 60% din timp va ploua? Că probabilitatea de a ploua în zona ta este de 60 %, indiferent de cantitatea de apă sau perioada de ploaie? Că în 60% din zona pentru care se face prognoza va fi afectată de ploaie?


Varianta corectă este cea de-a doua avansată mai sus: procentele se referă la faptul că probabilitatea de a avea precipitații (ploua) în zona pentru care se face prognoza este de 60%, fără a se oferi indicii despre cantitatea de apă sau perioada exactă în care va ploua.

Procentele sunt valide pentru orice punct din zona pentru care s-a făcut prognoza. Iată mai jos ce înseamnă asta.

Probabilitatea de a avea precipitații se calculează de meteorologi ținând cont de doi parametri, exprimați tot în procente: probabilitatea că va ploua (%) și suprafața care va fi afectată de precipitații (%) din zona pentru care se face prognoza.

Probabilitatea de precipitații = probabilitatea de a avea precipitații x suprafața (în procente) afectată din zona vizată.

Iată un exemplu: dacă meteorologul crede că în zona pentru care face prognoza (orașul București, de pildă) va ploua cu o probabilitate de 80%, pe o suprafață de 50%, atunci va prognoza că probabilitatea de precipitații este de 40%.

Același model matematic se aplică și pentru lapoviță, ninsoare etc.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro