După ce am publicat articolul „18 mituri care persistă, în ciuda demontării lor”, am primit o întrebare de la un cititor: „De unde știm ce culori văd sau nu taurii”? Întrebarea e urmarea afirmației din articol conform căreia „În fapt, taurul nu vede culoarea roșie, așa că povestea conform căreia taurii de coridă ar fi atraşi de culoarea roşie nu are sens; aceştia sunt atraşi de fapt de mişcarea pânzei cu care sunt provocaţi”.

E o întrebare legitimă, pentru, nu-i așa, până nu vezi prin ochii unui taur, de unde poți știi cum vede taurul lumea? Cum nu o să ajungem niciodată să vedem lumea prin ochii unui taur, avem nevoie de alte metode.

Din fericire, există posibilitatea de a ști cu o aproximare destul de bună cam cum văd taurii, pentru că astăzi știm destul de bine cum funcționează simțul văzului.

Culoarea este rezultatul procesării de către creier a impulsurilor bioelectrice transmise prin nervul optic de către ochi, la interacţiunea acestuia cu unde electromagnetice dintr-o anumită gamă de frecvenţe. Culoarea roşie este percepţia undelor electromagnetice cu lungimea de undă între 610 şi 700 nanometri. Cele mai multe frecvenţe, cele care sunt în afara spectrului vizibil, nu lasă nici o amprentă vizuală asupra noastră.

Retina ochiului uman conţine două tipuri de celule sensibile la lumină: conurile şi bastonaşele. Bastonaşele sunt răspândite pe cea mai mare parte a retinei, mai puţine numeric în zona centrală. Aceste celule sunt foarte sensibile la lumină şi, prin urmare, foarte eficiente la a colecta lumină. Bastonaşele sunt responsabile pentru vederea în condiţii de luminozitate scăzută. Acestea nu disting însă între culori.





Conurile sunt mai puţin sensibile la lumină. Asta înseamnă că au nevoie de mai multă lumină decât bastonaşele pentru a fi active. Din această cauză seara târziu nu vedeţi culorile lucrurilor, ci totul este în tonuri de gri. Dar conurile sunt cele care fac lumea colorată. Ochiul uman are trei tipuri de conuri, care sunt specializate pe diferite plaje de frecvenţă ale spectrului electromagnetic, corespunzătoare culorilor roşu, verde şi albastru.

Taurii au două tipuri de conuri, nu trei ca omul, lipsindu-le tocmai conurile pentru detectarea culorii roșii.

Sunt și oameni cărora le lipsesc aceste conuri specializate în prelucrarea undelor electromagnetice asociate culorii roșii, iar aceștia văd obiectele roșii ca fiind gălbui-gri.

Așadar, punând lucrurile cap la cap, pe baza datelor pe care le avem cu privire la modul în care este construit ochiul taurului putem spune că taurii nu văd culoarea roșie.

 


Extras din cartea Improving Animal Welfare, A practical approach, 2010

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.