Matthieu Ricard - cel mai fericit om din lumeDespre fericire s-au exprimat mulţi dintre marii filozofi ai umanităţii. Probabil că pentru mulţi dintre noi dobândirea fericirii este un deziderat important. Este însă posibil să devenim fericiţi? Ce trebuie să facem pentru asta? Iată ce spune "cel mai fericit om din lume"...

 

 

Poate unii dintre voi ştiu că există un călugăr budist, fost biochimist la Institutul Pasteur şi actualmente foarte apropiat de Dalai Lama, pe numele său Matthieu Ricard, despre care nu rareori s-a ajuns să se spună că ar fi "cel mai fericit om din lume". Şi nu este un apelativ gratuit, ci unul cu o solidă bază ştiinţifică. S-a ajuns la această formulă în urma unor teste clinice intensive desfăşurate la Universitatea dn Wisconsin. Nu vom intra în detalii cu privire la natura investigaţiilor efectuate acolo, ci ne vom îndrepta atenţia asupra fericirii, aşa cum o descrie cine altul decât ... "cel mai fericit om din lume".

În cadrul conferinţei TED a cărei înregistrare o puteţi urmări mai jos, francezul ajuns călugăr budist vorbeşte despre natura fericirii, despre dacă şi cum ne-am putea antrena mintea pentru a căpăta o stare de seninătate şi împlinire, despre experienţele cotidiene care ne-ar putea duce într-acolo.

E oare posibil să ne transformăm felul de a fi, să ne transformăm mintea? Sunt emoţiile negative şi distructive intrinseci naturii minţii noastre? E schimbarea emoţiilor, trăsăturilor, stărilor noastre posibilă? Pentru a afla, spune Ricard, trebuie să ne întrebăm care este natura minţii. Deoarece materialul de bază al conştiinţei este, în opinia francezului, cogniţia pură, atunci există şi posibilitatea de schimbare, toate emoţiile fiind trecătoare. Acesta este terenul propice pentru antrenamentul minţii.

Deşi suntem pregătiţi să petrecem 15 ani educându-ne, suntem dispuşi apoi să facem jogging, fitness şi tot felul de lucruri pentru a rămâne frumoşi, petrecem totuşi surprinzător de puţin timp având grijă de ceea ce contează mai mult: felul în care funcţionează mintea noastră. Care este, în ultimă instanţă, lucrul care determină calitatea experienţelor noastre.

 


 

Traducerea acestei conferinţe TED, una de o calitate excepţională, a fost realizată de Laura Blebea.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro