Albert Bandura este un psiholog canadian celebru care într-o carieră de peste 60 de ani a adus contribuţii importante în multe domenii ale psihologiei. Este al patrulea cel mai citat psiholog din toate timpurile, după B.F. Skinner, Sigmund Freud şi Jean Piaget, fiind totodată autorul unuia dintre cele mai faimoase experimente din istoria psihologiei, desfăşurat în anul 1961 şi intitulat „Păpuşa Bobo”.

Albert Bandura

Albert Bandura

 

Bandura demonstrează în cadrul experimentului faptul că micuţii deprind şi imită comportamentele pe care le observă la cei din jur. Copiii din studiul lui Bandura observă cum un adult se manifestă violent faţă de o păpuşă. Lăsaţi mai târziu singuri să se joace într-o cameră alături de respectiva  marionetă, ei încep să imite acţiunile agresive ale adulţilor pe care i-au privit anterior. A fost un studiu care a fost repetat, bineînţeles cu scenarii modificate, şi în 1963.

Autorul a încercat să explice modelele comportamentale agresive, dorind să demonstreze că agresivitatea poate fi, măcar parţial, înţeleasă, prin a sa teorie a învăţării sociale. Teoria afirmă că modelele comportamentale agresive sunt deprinse în urma observării şi imitării acţiunilor celor din jur. A fost un experiment de referinţă în psihologie la momentul respectiv, fiind urmat de multe altele care au încercat să facă lumină cu privire la efectele pe care contactul vizual cu scenele de violenţă (de pildă prin intermediul televizorului ori a cinematografului) le au asupra copiilor.

În continuare, un scurt film care înfăţişează experimentul din 1961:

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.