Într-un articol publicat recent în Physical Review Letters se studiază posibilitatea ca materia întunecată să fie compusă din (inclusiv) fotoni întunecați, care ar fi purtători ai unei a cincea forțe în lumea materiei întunecate. Aceste rezultate ar explica măsurătorile efectuate de Cosmic Origin Spectrograph (COS), un instrument de la bordul Stației Spațiale Internaționale, care studiază filamentele de materie din univers.

Materia întunecată

Materia întunecată reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii actuale; măsurători ale vitezelor de rotație ale stelelor (dar și alte fenomene) arată că este nevoie de materie în plus în galaxii (față de cea observată direct, care interacționează cu fotonii), care să explice atracția gravitațională necesară pentru vitezele măsurate ale corpurilor cerești, viteze care sunt mai mari decât ce se calculează doar din materia pe care o cunoaștem.

Cercetătorii au propus diverse scenarii și modele ca să explice din ce ar fi compusă această materie în plus denumită materie întunecată. În acest context există propuneri de particule (precum axionii) cu masă extrem de mică, dar și de particule cu masă foarte mare, precum cele super-simetrice. Experimente efectuate la acceleratoare de particule și în laboratoare subterane încearcă să descopere aceste particule, până în prezent însă fără succes.

În acest context observațiile astrofizice și astronomice sunt importante, întrucât ne pot da indicații despre ce fel de particule ar trebui să căutăm în experimentele noastre.


Măsurătorile efectuate de COS

COS este un instrument de la bordul Stației Spațiale Internaționale care determină spectre ale materiei din univers. Printre măsurători una foarte importantă este cea legată de filamentele de materie care se găsesc între galaxii. Aceste filamente de materie sunt mai calde decât este prevăzut de modelele fizice actuale. Din ce cauza? Vina ar putea să fie a materiei întunecate.

Citește și: De ce plutesc astronauții de pe Stația Spațială Internațională?


Fotonii întunecați ar putea explica datele de la COS

În acest context un grup de cercetători teoreticieni a pornit de la o ipoteză care, așa cum au demonstrat în recentul lor articol publicat în Phys. Rev. Letters, ar explica de filamentele de materie dintre galaxii sunt mai calde decât ne așteptam. De vină ar fi fotonii întunecați.

Fotonii întunecați ar fi mediatorii unei noi interacțiuni din lumea materiei întunecate, la fel cum fotonii obișnuiți sunt mediatorii interacțiunii electromagnetice. Fotonii întunecați însă ar avea masă care ar putea să fie cu 20 de ordine de mărime mai mică decât cea a electronului (fotonii nu au masă de repaus) și ar interacționa extrem de slab cu materia.

Ar fi posibil că fotonii întunecați să se transforme în fotoni obișnuiți, de frecvența joasă, care să încălzească materia normală. Acest fenomen ar duce la încălzirea inclusiv a filamentelor de materie din univers, așa cum a fost observat de COS.


Știm deci din ce este alcătuită materia întunecată?

Deocamdată nu avem motiv să sărbătorim. Avem nevoie de noi date, dar și de confirmări în cadrul experimentelor terestre. Rezultatul obținut de cercetătorii care au analizat datele COS cu ajutorul ipotezei fotonilor întunecați este important, întrucât ne arată cum structurile din univers pot reprezenta detectoare de particule; filamentele de materie observate ar fi un fel de calorimetre (instrumente utilizate pentru măsurarea căldurii) extrem de mari. Evident că trebuie efectuate noi studii și noi măsurători, inclusiv cu alte metode și aparate, înainte  să fim siguri de o descoperire atât de importantă.

În cuvintele unuia dintre cercetătorii implicați în studiu, Matteo Viel: „Filamentele cosmice sunt folosite de obicei pentru a cerceta proprietățile la scară mică ale materiei întunecate, în timp ce în acest caz am folosit pentru prima dată deplasarea spre roșu redusă din mediul intergalactic pe post calorimetru, pentru a verifica dacă toate procesele de încălzire pe care le cunoaștem sunt suficiente pentru a reproduce datele. Am constatat însă că lipsește ceva, pe care îl evaluăm ca o contribuție generată de fotoni întunecați”.

Materia întunecată rămâne încă un mister, însă noi măsurători ne pot ajuta să facem progrese importante în anii următori.



Credit imagine depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Nelu · 1 years ago
    De la materie întunecatăăă, la lumină întunecată.😟
    • This commment is unpublished.
      Adrian · 1 years ago
      @Nelu Tare as dori sa aflu ce sunt " fotonii intunecati" Se pare ca in Fizica de azi, totul devine intunecat!
  • This commment is unpublished.
    Nelu · 1 years ago
    „Știm deci din ce este alcătuită materia întunecată?”.  Deocamdatăăăă, nu deschidem șampania. O păstrăm pentru cîndva.
  • This commment is unpublished.
    Ugarit · 1 years ago
    Materia intunecata este eterul secolului 21.
  • This commment is unpublished.
    Marin · 1 years ago
    In cuprinsul articolului exista afirmatia "fotonii nu au masa de repaus". Consider ca aceasta afirmatie nu este cea mai potrivita deoarece un foton exista numai in miscare si se deplaseaza numai cu viteza "c". Prin urmare nu este potrivit sa spunem ca nu are masa de repaus o entitate care nu exista in repaus. Mai mult, afirmatia mentionata poate sugera ideea ca, desi "nu are masa de repaus", un foton ar putea avea masa "de miscare". Fizica este o stiinta cu multe necunoscute si controverse dar cred ca toti fizicienii sunt de acord ca fotonii nu au masa, sunt doar cuante de energie.