În centrul imaginii: galaxia gazdă, 180916, în care a fost identificată emisia de unde radio rapide.
Credit: Gemini Observatory/NSF’s National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory/AURA

Recent astronomii au descoperit o sursă de unde radio foarte intense care emite în mod ciclic. Nu se ştie care este originea acestui fenomen: stele de neutroni, magnetari sau... extratereştrii - sunt printre ipotezele luate în seamă.

În 2007 astronomii au descoperit prima emisie de unde radio rapide, aşa-numitele FRB (Fast Radio Burst) în univers. Este vorba despre unde radio extrem de intense şi cu durată scurtă, produse în fenomene cosmice în care se emite o cantitate enormă de energie. FRB sunt imprevizibile şi se pot manifesta ca un unic semnal extrem de intens sau ca o succesiune de semnale care provin dintr-o anumită regiune a spaţiului.

Recent însă astronomii care lucrează în cadrul proiectului CHIME/FRB (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment Fast Ray Burst Project) au descoperit primul FRB care emite unde radio în mod repetitiv, cu o cadenţă regulată.

Este vorba despre o sursă situată în galaxia SDSS J015800.28+654253.0, care se află la 500 de milioane ani-lumină de noi. Cercetătorii care lucrează în cadrul acestui proiect au publicat recent rezultatele studiului într-un articol în arXiv. FRB-ul cu pricina a fost denumit 180916. J0158+65.

500 de milioane de ani-lumină reprezintă o distanţă enormă, însă atunci când este vorba despre fenomene care emit misterioasele FRB, această sursă este cea mai apropiată măsurată vreodată.

Spre marea surprindere a cercetătorilor, aceştia au observat, studiind sursa respectivă în perioada cuprinsă între septembrie 2018 şi octombrie 2019, cum impulsurile radio erau grupate pe o durată de 4 zile, după care în următoarele 12 zile nu se măsura nimic. Acest ciclu cu durata de 16,35 de zile se repetă în mod constant.

Este prima dată când cercetătorii văd un astfel de fenomen extrem de interesant.

Deocamdată nimeni nu ştie care ar putea să fie originea FRB-ului şi din ce cauză emisia este ciclică.

Au fost avansate mai multe ipoteze. Printre acestea şi cea care vede la originea fenomenului un sistem binar format dintr-o stea de neutroni şi o stea masivă normală. Steaua de neutroni în acest caz ar putea emite unde radio care însă ar fi eclipsate de steaua masivă în mod periodic.

O altă ipoteză sugerează că sursa ar fi un obiect unic, iar nu un sistem binar. O posibilă sursă în acest caz ar putea fi o stea de neutroni cu un câmp magnetic deosebit de intens, un așa-numit magnetar. Magnetarii sunt printre sursele de FRB cele mai probabile. Câmpul magnetic deosebit de intens ar fi la originea emisiei de radiaţie electromagnetică, deci şi a undelor radio, scurte şi intense. Însă făcând mai bine calculele, această ipoteză nu este foarte convingătoare în cazul FRB-ului ciclic descoperit, întrucât magnetarii au o perioadă de rotaţie, din câte se ştie până în prezent, de câteva secunde, ceea ce nu ar explica perioada de circa 16 zile a emisiei undelor radio observată.

 


Magnetar (reprezentare artistică). Credit: ESO/L. Calçada


Grupul de cercetători de la CHIME/FRB speră să reuşească să observe alte surse de unde radio rapide ciclice, astfel încât să poată studia mai bine fenomenul şi să compare perioada acestora cu cea recent măsurată. Între timp cercetătorii continua să studieze bizarul fenomen FRB 180916. J0158+65, încercând să descopere noi detalii care să îi ajută să descifreze misterul originii acestuia.

A fost propusă inclusiv ipoteza unor extratereştrii care ar emite aceste unde radio, în încercarea de a comunica cu alte civilizaţii din univers, însă oamenii de ştiinţă nu prea cred în această ipoteză, căutând mai degrabă un fenomen fizic natural extrem de interesant care generează semnalele măsurate şi care ar putea depinde de stele de neutroni sau chiar de misterioase găuri negre sau de obiecte şi fenomene care aşteaptă încă să fie descoperite.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Pogacian Flaviu · 7 months ago
    Poate ca nu-i un comentariu bun, dar bănuiesc că o cădere a unui corp feromagnetic masiv şi nu numai, cu propriul său ax giromagnetic, pe un pulsar, stea neutonică sau gaură neagră, va genera un puls radio de scurtă durată până la înghiţirea acestuiea în corpul şi mai masiv. Ca şi căderea unei pietre într-o baltă. Ceva asemănător se întâmplă la regimul tranzitoriu din circuitele electrice, la închiderea sau deschiderea unui circuit oscilant RLC. Diferenţa de prezentare o face modul relativist de manifestare. Vitezele sunt comparabile cu c-viteza luminii.