Spune-ți opinia!


Saggitarius B2

Cum a luat naştere viaţa pe Terra? O întrebare fascinantă, la care încă nu avem un răspuns. Descoperirea moleculelor organice în spaţiul interstelar este, din acest motiv, foarte importantă, întrucât ne-ar da o indicaţie despre cât de răspândite ar putea fi bazele vieţii în Univers. Recent, o echipă de cercetători a descoperit, cu ajutorul unui telescop din Chile, prezenţa unor molecule organice complexe într-o regiune aflată spre centrul galaxiei noastre.


La baza vieţii stau aşa-numitele molecule organice. Acestea, la rândul lor,  conţin atomi de carbon şi pot fi mai mult sau mai puţin complexe. Cât de răspândite sunt în Univers acest gen de molecule? Sunt extrem de rare sau foarte răspândite? La această întrebare încearcă să răspundă oamenii de ştiinţă de mulţi ani, prin studii astronomice, dar şi prin analiza cometelor şi a asteroizilor.

În acest context, recentă descoperire a semnalelor care demonstrează prezenţa unor molecule organice complexe în spaţiul interstelar dintr-o regiune aflată în centrul galaxiei noastre este foarte importantă.

La circa 23.000 ani lumină faţa de noi există molecule organice complexe: cianura de izopropil. Ce are aşa de special această moleculă complexă? Cianura de izopropil este prima substanţă descoperită în spaţiu care are o structură de carbon ramificată, asemănătoare cu cea a moleculelor care stau la baza vieţii. Această descoperire este foarte importantă, deoarece arată că în spaţiul interstelar ar putea lua naştere molecule ramificate şi mai complexe, cum ar fi aminoacizii, care sunt fundamentale pentru viaţa de pe Pământ, inclusiv a noastră. Aminoacizii stau la baza proteinelor, care sunt la baza proceselor biologice.

Cum au fost descoperite aceste molecule organice la aşa o distanţă enormă?

Semnalele provin de la un nor de gaz gigant, Saggitarius B2, situate într-o regiune spre centrul galaxiei noastre. În acest nor  iau naştere încontinuu noi stele – deci este o fabrică de stele.

Pe măsură ce stelele se nasc în acest nor de gaz, acestea încălzesc grăuntele de praf care se găsesc acolo dând astfel naştere la reacţii chimice în urma cărora se formează diverse molecule complexe, printre care şi cianură de izopropil.

Moleculele, la rândul lor, emit radiaţie electromagnetică care este specifică fiecărui tip de moleculă – un fel de amprenta. Este tocmai această radiaţie cea care a fost măsurată cu ajutorul a 20 de telescoape de 12m de la Complexul ALMA din Chile. Din studiul radiaţiei măsurate s-a ajuns la concluzia că parte din această a fost emisă de cianură de izopropil.

 Înaintea acestei descoperiri în Sagittarius B au mai fost descoperite urme ale prezenţei altor tipuri de molecule organice, precum formiatul de etil, cel care dă aroma de zmeură.

Nouă moleculă descoperită, cianură de izopropil, este însă o moleculă mai complexă şi unică ce are o structură asemănătoare cu cea a aminoacizilor

Ştim deci ca moleculele organice complexe sunt destul de răspândite în Univers, dar nu ştim dacă şi viaţa a luat naştere în alte părţi decât pe Terra.

Cercetătorii caută la ora actuală aminoacizii – descoperirea acestora ne-ar demonstra cum că viaţa, sub forme asemănătoare celei de pe Terra, ar putea să fie prezentă în galaxia noastră.

La ora actuală nu avem încă tehnologii destul de avansate pentru a descoperi semnale generate de aminoacizi în spaţiu, însă în viitorul apropiat, cu ajutorul unor noi instrumente care vor funcţiona în cadrul complexului Alma, aceste semnale ar putea să fie descoperite.

La 23.000 de ani lumină faţa de noi, spre centrul galaxiei noastre, într-un enorm nor de gaz, în care se nasc noi stele, există multe molecule organice.  Este deci posibil ca în acest nor să ia naştere un sistem solar, cu planete care orbitează în jurul unei stele mai mult sau mai puţin asemănătoare Soarelui şi pe aceste planete moleculele organice să dea naştere vieţii, sub forme mai mult sau mai puţin complexe, asemănătoare sau nu celei de pe Terra.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro