CMS / Cern

Un rezultat de excepţie a fost obţinut recent în cadrul proiectului CMS (Compact Muon Solenoid) de la Marele Accelerator de Hadroni (LHC) de la Geneva: pentru prima dată au fost măsuraţi împreună trei bosoni masivi în coliziuni de mare energie proton-proton.

În cadrul modelului standard al fizicii particulelor elementare, pe lângă particulele de materie, precum quarcurile care compun protonii şi neutronii, electronii şi neutrinii, există şi particulele „purtătoare de forță”, adică particule care mediază interacţiunile între particulele de materie. Printre aceste particule se număra fotonii, care sunt cei care mediază interacţiunea electromagnetică, gluonii, responsabili pentru interacţiunea nucleară tare, şi bosonii intermediari grei, particulele W şi Z, care au de-a face cu interacţiunea nucleară slabă. Studiul acestor intermediari ai interacţiunilor este extrem de important, întrucât ne ajută să înţelegem care sunt legile care guvernează universul.

Recent, în urma analizei datelor obţinute între anii 2016 şi  2018, la CMS s-a reuşit pentru prima dată măsurarea unor procese extrem de rare în cadrul cărora se produc împreună trei bosoni intermediari grei (adică W şi/sau Z). Rezultatele au fost prezentate într-un articol publicat recent în Physical Review Letters şi au stârnit mult interes.

Producerea a trei bosoni de acest tip este un proces de câteva sute de ori mai rar decât cel în urma căruia se naşte faimosul boson Higgs! Chiar dacă modelul standard prevedea existenţa acestor tipuri de procese, până la publicarea acestui rezultat nimeni nu a reuşit să măsoare acest fenomen.

Bosonii W şi Z fiind masivi, adică având o masă destul de mare (în jur de 80-90 GeV – cam cât 100 de protoni) au o viaţă foarte scurtă; deci experimentul nu a măsurat în mod direct bosonii, ci particulele care iau naştere din dezintegrările acestora.

 


Particule - modelul standard

 

Bosonii se dezintegrează, dând naştere unor jeturi de particule – o mare parte sunt jeturi de hadroni, care conţin particule compuse din quarcuri; o parte însă se dezintegrează dând naştere la electroni şi miuoni (adică leptoni) de mare energie. Experimentul CMS este specializat în măsurarea leptonilor, fiind în stare să măsoare procese care provin din dezintegrări de trei bosoni grei. Practic cercetătorii au identificat procesele în care se produc leptoni de mare energie, izolându-le de alte procese care la rândul lor au mai mulţi leptoni însă cu energii mai mici – care nu provin din dezintegrări de bosoni.

Semnificaţia statistică a rezultatului este de circa 5,7 sigma - ceea ce înseamnă că probabilitatea ca acest rezultat să nu corespundă dezintegrării a trei bosoni este una la un milion.

De ce este important acest studiu?

Rezultatele obţinute ajuta la studiul modului în care interacţionează între ei bosonii – adică mediatorii interacţiunilor. Acest lucru la rândul lui ajută la înţelegerea mai profundă a modelului standard şi eventual ar putea identifica indicii ale unei noi fizici. Adică dacă ceea ce se măsoară nu este în acord cu previziunile teoriei, acest lucru ar putea fi datorat, de exemplu, unei noi particule care nu-şi are locul în modelul standard. Acest gen de particule sunt oarecum prevăzute de existenţa materiei întunecate – care ar fi justificată tocmai prin existenţa unor noi tipuri de particule. Acestea ar putea interveni în procesele pe care le studiem şi modifica rezultatele pe care le aşteptăm. Deci dacă am vedea mai multe procese cu trei bosoni decât cele pe care le putem calcula ar fi un posibil indiciu privind existența unei noi fizici.

Din acest motiv studii de acest gen sunt foarte utile şi importante: pe de o parte măsoară procese extrem de rare, pe de altă parte ne ajută să  optimizăm metodele de studiu şi instrumentele pe care le avem la dispoziţie în dificila căutare a modelului care într-o bună zi va înlocui actualul model standard.


 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro