Construirea unui computer extrem de rapid, capabil să efectueze cât mai multe operaţii într-o secundă, este extrem de importantă: nu doar pentru a arăta lumii întregi cine este cel mai bun în acest domeniu, ci şi pentru a avea o supremaţie ştiinţifică şi strategică. Tocmai din aceste motive SUA va investi în următorii ani o sumă de bani uriaşă, 325 milioane de dolari, bani publici, pentru a construi două supercomputere care să fie superior celui mai rapid calculator actual, realizat de chinezi.
În 2017, dacă totul merge bine, America va avea cele mai rapide calculatoare din lume. Summit şi Sierra sunt numele celor două supercalculatoare care au obiectivul de a-l învinge pe Tianhe-2, construit în China, şi care este cel care la ora actuală deţine recordul.
Pentru a reuşi această performanţă DOE (Departamentul Energiei) american a pus la dispoziţia celor care vor realiza aceste computere 325 milioane de dolari; alţi 100 de milioane au fost acordaţi unui alt proiect de cercetare în domeniul calculatoarelor: FastForward2.
De ce anume America vrea să investească aceşti bani în dezvoltarea calculatoarelor de mare viteză? Nu este vorba doar de deţinerea recordului, deşi, desigur, competiţia cu chinezii este un motiv serios, ci şi de capacitatea de a efectua o serie de calcule care vor permite SUA să aibă o supremaţie inclusiv strategică şi ştiinţifică.
Summit va fi realizat de Oak Ridge National Laboratory şi va oferi 150-300 petaflopi la vârf (un petaflop este echivalent cu un milion de miliarde de instrucţiuni pe secundă). Va fi utilizat pentru calcule ştiinţifice în aşa-numitul regim „open science” şi va ajuta la dezvoltarea ştiinţei în diverse domenii: de la biologie, la fizică, de la studiul climei la cel al modului în care funcţionează creierul.
Sierra va avea o capacitate de circa 100 petaflopi şi va avea o importanţă strategică în cadrul securităţii nucleare la Lawrence Livermore National Laboratory. Cu ajutorul acestui calculator vor fi efectuate calcule precise al comportamentului unei centrale nucleare şi va monitoriza situaţia nucleară mondială, inclusiv cea a posibilelor arme nucleare.
În prezent cele mai rapide calculatoare din lume sunt Titan, realizat de SUA, cu o capacitate de 27 petaflopi, şi – recordul actual – Tianhe-2, al National Super Computer Centre/China, cu o capacitate record de 55 petaflopi.
Noile tehnologii utilizate pentru Summit şi Sierra prevăd folosirea serverelor „IBM Power” combinate cu GPU NVIDIA Tesla şi cu tehnologii de conectare de mare viteză de tip NVIDIA NVLink.
Summit va reuşi să fie mai rapid de circa 10 ori decât actualul Titan, însă cu un consum de energie doar cu 10% mai mare, ceea ce este un alt factor important.
Un element cheie, cum am văzut, în aceste noi supercomputere este utilizarea tehnologiei GPU (Graphics Processing Unit) de la NVIDIA, dezvoltată iniţial pentru jocurile pe calculator. În lista celor mai puternice supercomputere în topul primelor 10 majoritatea folosesc sisteme de la NVIDIA.
Un alt element util în realizarea noilor supercalculatoare este interconectorul de la NVLink, care va permite ca GPU şi CPU să schimbe date cu o viteză de la 5 la 12 ori mai mare ca cea actuală.
Noile supercalculatoare americane vor putea fi folosite de oamenii de ştiinţă din întreaga lume pentru studii utile întregii omeniri: de la evoluţia climei la posibilitatea de a prevedea catastrofele naturale (inundaţii, cutremure, vulcani etc.), de la noi studii în medicină (cum ar fi efectele unor noi medicamente) la studiul răspândirii unui nou virus.
Rămâne de văzut dacă R.P. Chineză va aştepta cu braţele încrucişate realizarea noilor supercalculatoare americane sau, dimpotrivă, vor depăşi propriile recorduri şi vor realiza înaintea americanilor calculatoare care vor fi mai puternice decât Summit şi Sierra.