Spune-ți opinia!

SâniCancerul la sân este una dintre cele mai răspândite forme de cancer la femei. Chiar dacă la ora actuală nu se cunoaşte totul despre această maladie, au fost identificaţi o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta teribila patologie. Detalii, în continuare.

 

 


Care sunt factorii de risc ai cancerului la sân? Cauza din care Angelina Jolie şi-a extirpat sânii


Cu puţin timp în urmă a făcut vâlvă vestea legată de extirparea sânilor Angelinei Jolie (dublă mastectomie). Faimoasa actriţă a luat această dramatică decizie în urma descoperirii faptului că "posedă" "gena cancerului". Angelina a descoperit în urma unor analize genetice că este purtătoarea genei BRCA1, genă care predispune la cancer. Ca urmare a luat decizia de înlăturare preventivă a sânilor.


La ora actuală, chiar dacă nu se poate şti cu siguranţă dacă o femeie va avea cancer la sân sau nu, au fost identificaţi o serie de factori de risc: atât legaţi de organism, cât şi de modul de viaţă.

Aceşti factori de risc măresc probabilitatea ca o femeie să ajungă să dezvolte un cancer la sân în timpul vieţii.

Un prim factor de risc este legat de vârstă: aproximativ 75% dintre femeile care ajung să aibă această formă de cancer îl au după vârstă de 50 de ani, motiv pentru care după această vârstă este indicat să fie făcut un control preventiv (de exemplu o mamografie) care să detecteze eventuala prezenţă a unor anomalii într-un stadiu precoce.

Un alt factor de risc este legat de familie: s-a constatat că în familiile în care există femei cu cancer la sân este mai probabil că urmaşele acestora să îl aibă la rândul lor.

Predispoziţia genetică poate la rândul ei duce la dezvoltarea cancerului: oamenii de ştiinţă au observat cum anumite mutaţii genetice predispun la teribila boală. Totuşi, mutaţiile genetice nu înseamnă neapărat că aceste femei vor avea cancer; doar circa 5% dintre femeile cu cancer la sân au mutaţia genetică, restul nu.Cine altcineva riscă? Femeile care nu au copii sau cele care au copii la o vârstă mai înaintată riscă mai mult decât tinerele mame. Deci a avea copii înainte de 30 de ani ajută din acest punct de vedere.

Se discută încă dacă tratamentul hormonal făcut de femeile în menopauză poate la rândul lui induce cancerul, iar studii recente arată că, într-adevăr, o terapie hormonală creşte riscul, chiar dacă vine şi cu multe beneficii. Din această cauză terapia hormonală trebuie prescrisă doar atunci când medicul consideră că avantajele acesteia depăşesc cu mult riscul.

Folosirea pilulei anticoncepţionale poate reprezenta un alt factor de risc; studiile în această direcţie spun că probabilitatea de a avea cancer la sân creşte cu 15-20% dacă se foloseşte pilula anticoncepţională. La 10 ani însă după ce pilula nu mai este folosită riscul ajunge la valori normale – deci nu rămâne crescut. Folosirea pilulei anticoncepţionale pare însă a avea un efect pozitiv asupra cancerului ovarian; în acest caz se pare că probabilitatea scade.

Femeile obeze riscă mai mult un cancer la sân decât cele care au o greutate normală, mai ales în timpul menopauzei. Inclusiv efectuarea unei mamografii este mai dificilă, cât şi interpretarea acesteia.

Pe lângă aceşti factori care au fost studiaţi destul de bine, există mulţi alţii, mai greu de studiat.

Dintre aceştia, mulţi sunt legaţi de modul de viaţă: lipsa activităţii fizice sau fumatul reprezintă factori de risc importanţi, la fel ca şi consumul excesiv de alcool sau un consum excesiv de carne roşie.

Desigur, gestul Angelinei Jolie este un gest extrem; cunoaşterea factorilor de risc pentru cancerul la sân este însă importantă: ne poate ajuta să evităm acele acţiuni care ne pun în pericol sau ne poate da semnale de alarmă din timp.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro