Semnale extrem de intense, însă foarte scurte, în domeniul undelor radio, au fost recent înregistrate de către radiotelescoape şi analizate de astronomi. Din studiul caracteristicilor acestor semnale s-a ajuns la concluzia că provin din exteriorul galaxiei noastre. La ora actuală însă nu este cunoscut modul în care acestea sunt generate.

 Pentru prima dată în anul 2011 au fost înregistrate la radiotelescopul de 64 de metri din Parkes (Australia) semnale în domeniul undelor radio extrem de intense, cu o durată de doar câteva milisecunde (o milisecundă este a mia parte dintr-o secundă). Acestea au căpătat numele de Fast Radio Burst (FRB) şi sunt generate de surse încă necunoscute.

Descoperirea de la radiotelescopul australian a fost publicată recent în prestigioasa revista Science. Nu toţi astronomii erau însă convinşi că undele radio măsurate aveau o provenienţă „cerească” – câţiva au susţinut că ar fi fost vorba despre semnale care proveneau de pe Pământ şi pe care le-au interpretat greşit.

Iată însă că au fost măsurate alte semnale de acest gen, de data asta cu ajutorul radiotelescopului Arecibo din Portorico – care are un diametru de 305 metri – fiind instrumentul cu o singură antenă cu cea mai mare dimensiune şi sensibilitate existent în lume.

 Pe 12 noiembrie 2012 Arecibo a măsurat un astfel de semnal de unde radio foarte intens şi scurt, confirmând descoperirea făcută în 2011: undele radio de tipul FRB există şi provin din Univers.

S-a calculat cum că în fiecare minut ar putea ajunge pe Pământ cam 7 astfel de semnale – trebuie deci să fim extrem de norocoşi să măsurăm unul dintre acestea, ţinând cont că radiotelescoapele ocupă o suprafaţă foarte mică faţă de cea a suprafeţei terestre. Analiza acestui nou semnal a fost publicată într-un articol în revista The Astrophysical Journal.


De unde oare provin aceste semnale?


Ipoteza cea mai naturală era cum că ar lua naştere în galaxia noastră. Studiul semnalului radio măsurat de Arecibo însă dovedeşte că nu este aşa. Cum au ajuns astronomii la o astfel de concluzie? Studiind dispersia semnalului. În urma propagării prin spaţiul interstelar undele radio întâlnesc electroni (care sunt rari, dar totuşi existenţi) cu care interacţionează. Aceasta interacţiune generează un fel de "împrăştiere" (dispersie) a undelor radio care este cu atât mai mare cu cât distanţa străbătută de semnal este mai ridicată.

Dispersia semnalului măsurat de ARECIBO era cam de trei ori mai mare decât ar fi trebuit să fie dacă aceste unde ar fi luat naştere în galaxia noastră. De aici astronomii au dedus că semnalele pe care le-au măsurat iau naştere într-o altă galaxie (nu se ştie însă care) şi ajung până la noi după ce au străbătut distanţe imense, fiind mesagerii unor fenomene misterioase pe care încă nu le-am descifrat.


Ce anume ne spun deci aceste unde radio?


Un mic grup de persoane a susţinut ipoteza cum că acestea ar putea să fie un fel de alfabet Morse a unor civilizaţii extraterestre – această ipoteza însă nu este credibilă, întrucât semnalele nu au structura bine definită şi, în plus, provin din direcţii diferite – nu există o sursă bine identificată a semnalelor. 

Este deci mult mai probabil că semnalele FRB să ia naştere în urma unor fenomene naturale pe care încă nu le cunoaştem, cum ar fi: evaporarea găurilor negre (nimeni nu a văzut însă până acum o gaură neagră care dispare); contopirea a două stele de neutroni sau în urma unor procese care au loc în jurul aşa-numiţilor magnetari, adică stele de neutroni cu câmpuri magnetice extrem de intense şi care ar putea genera unde radio.

Pentru a putea descifra misterul acestor unde radio intense dar extrem de scurte este nevoie să măsurăm şi studiem mai multe semnale – radiotelescoapele din întreaga lume sunt cu „ochii” pe cer, în speranţa că vom avea norocul să măsurăm alte câteva semnale care să ne ajute să le descifrăm misterul.

Mesagerii unor fenomene încă necunoscute,  undele FRB fac desigur parte din categoria acelor procese care ne vor ajuta să înţelegem mai bine Universul, naşterea şi evoluţia acestuia.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Dacă găsești util site-ul, ne poți ajuta cu o donație!


Contact
| T&C | © 2022 Scientia.ro